Tunurile imobiliare arunc? in ?omaj 30.000 angaja?i din industria lemnului

Vineri, 05 Decembrie 2008, ora 15:30
5288 citiri
Tunurile imobiliare arunc? in ?omaj 30.000 angaja?i din industria lemnului

Cel putin 10 mari producatori de mobila au intrat in faliment in ultima perioada, iar numarul somerilor din industria lemnului va ajunge in martie la 30.000, pentru ca patronii se folosesc de pretextul crizei economice pentru a vinde terenurile, a spus pentru NewsIn presedintele FSIL, Vasile Badica.

"Patronii au profitat de criza economica pentru a scapa de angajati si pentru a-si falimenta firmele de mobila, intrucat acestea produc mult mai putini bani daca se vinde terenul pe care este amplasata fabrica. Ulterior, pe aceste spatii sunt construite complexuri comerciale sau ansambluri rezidentiale, iar aceasta afacere se ridica la aproape 1 miliard de euro, la nivelul intregii tari", a declarat vineri, pentru NewsIn, presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului (FSIL), Vasile Badica.


Liderul sindical da exemplul ultimei fabrici care a intrat in faliment - Elbac Bacau, ce avea 200 de angajati si urmeaza a fi vanduta dezvoltatorilor imobiliari pentru aproape 25 de milioane de euro. Suprefata terenului pe care este amplasata fabrica de mobila din Bacau este de aproape 20 de hectare.


"In aceasta situatie sunt si IMAR Arad, care a trimis in somaj 600 de persoane pentru a ramane doar cu o singura sectie, iar pe terenul care l-a vandut unor investitori imobiliari, de cel putin 10 hectare, s-a construit un cartier rezidential.

Carpatina Ramnicu Valcea a intrat in faliment si a trimis in somaj 570 de persoane pentru a vinde cele 20 de hectare tot unei firme imobiliare, iar pe o mare parte a fostului teren ce apartinea Mobstrat Suceava s-a construit cel mai mare mall din tara", a explicat presedintele Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului.


Liderul sindical sustine ca disponibilizarile nu sunt justificate, intrucat firmele erau profitabile, dupa ce au fost investiti foarte multi bani in tehnologii performante, iar comenzile la export nu s-au prabusit in ultimile luni, asa cum afirma patronatul din sector.


Alte firme care au operat disponibilizari in ultimile luni sunt: Mobila Radauti - 400 de persoane, Mobicrasna Carei - 340 angajati, SC Foresta din Simleu Silvanei (faliment) - 110 persoane, MOBAM Baia Mare - 250 salariati - si Colemn Galautas (faliment) - 400 disponibilizari.


Vasile Badica a mai spus ca numarul angajatilor din industria lemnului a scazut de la 165.000, in vara acestui an, pana la 150.000, la sfarsitul lunii noiembrie, dupa ce au fost disponibilizate in ultimile trei luni aproape 15.000 de persoane. Badica estimeaza ca numarul de salariati din sector va scadea si mai mult pana in luna martie, cand va ajunge la circa 135.000 de angajati.