ISC: Doar persoanele cu specializare ar trebui sa aiba voie sa deschida o firma de constructii

Marti, 20 Octombrie 2009, ora 17:42
2042 citiri
ISC: Doar persoanele cu specializare ar trebui sa aiba voie sa deschida o firma de constructii

Industria constructiilor ar trebui reglementata astfel incat doar persoanele cu specializare in domeniu sa aiba voie sa deschida o firma in acest sector, a declarat directorul general al ISC, Ovidiu Cordoneanu, in cadrul mesei rotunde "Romania Under Construction", informeaza NewsIn.

"Este unul dintre putinele domenii in care oricine isi poate deschide o firma. Daca vrei sa deschizi o farmacie trebuie sa fii farmacist, daca vrei sa fii avocat trebuie sa intri in Barou, numai in constructii nu se face o selectie. Ca sa muncesti in domeniu trebuie sa fii de profesie, sa ai habar cum sa iti faci meseria", a spus directorul general al Inspectoratului de stat in Constructii, Ovidiu Cordoneanu, in cadrul dezbaterii "Romania Under Construction" organizata de The Money Channel.

Potrivit lui Cordoneanu, un proiect de lege care sa reglementeze industria de constructii ar putea fi inaintat atat de asociatiile de producatori, cat si de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

Directorul general al Patronatului Societatilor din Constructii, Adriana Iftime, a declarat ca, la nivelul patronatului, se incerca de peste zece ani realizarea unei reglementari pentru acest sector, insa proiectul de ordonanta stagneaza la ministerul de resort.

"Este un proiect de ordonanta care stagneaza pe masa Ministerului Dezvoltarii. Patronatul poate emite acele atestate, dar nu sunt recunoscute de minister", a explicat Iftime.

Directorul general al firmei Gero Tiefbau, Cristian Dumitrache, a declarat in cadrul evenimentului ca Romania ar trebui sa urmeze exemplu Germaniei, unde exista institutia "Camera Meseriasilor" care atesta practicienii din constructii.

Cordoneanu a mai spus ca o alta problema din industria de constructii este ca dezvoltatorii nu tin cont de factorii socio-demografici la construirea unui cartier rezidential.

"Ar trebui sa se verifice inainte de construirea unui cartier rezidential care este segmentul de public caruia ii este adresat, daca acel segment poate achizitiona apartamente in acel loc, daca se pot accesa credite. Nimeni nu ia in calcul aceste aspecte si apoi se plang ca nu pot sa vanda apartamentele", a explicat directorul general al ISC.

 

#constructii, # specialisti, # firme , #Cartier rezidential