Vezi cati bani vor plati romanii pentru certificatul energetic

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 00:40
4941 citiri
Vezi cati bani vor plati romanii pentru certificatul energetic

Pentru o garsoniera de 30.000 euro, un certificat energetic costa 150 euro iar pentru un apartament obisnuit de 2 camere, de 60-70 de mp, pretul poate ajunge la 200-300 euro. 

"Valoarea unui certificat energetic este foarte redusa. Nu are cum sa influenteze numarul de tranzactii, acesta arata cat de mare este consumul energetic al unui imobil. La nivel psihologic ar putea avea efect asupra cumparatorilor", a declarat Cristian Popescu Ialomita, auditor energetic la ARAI.

In opinia acestuia pentru o garsoniera de 30.000 euro, un certificat energetic poate ajunge la 150 euro, in jurul procentului de 0,5% din valoarea apartamentului.

"Tranzactiile imobiliare in anul cel mai prolific s-au facut cu 80-90% bani cash. Degeaba vorbesc toti acum ca nu se mai fac tranzactii din cauza bancilor care nu mai dau credite. Cele mai multe tranzactii nu s-au facut pe credite, oricat de mult a saracit lumea acum".

Conform calculelor auditorului energetic o locuinta fara certificat energetic va consuma pe incalzire in 20 de ani cat valoarea unui apartament.

Vanzarea unui apartament fara certificat energetic?

"Notarii spun ca se poate face o tranzactie chiar daca nu exista certificat, fiindca in contract se face o intelegere intre parti. Este o prostie.

Legea 273 spune clar ca tranzactiile imobiliare se vor face numai in conditiile in care exista certificat energetic. Nu poate o asociatie profesionala, cum este cea a notarilor, sa faca legea, poate sa spuna ca e o lege proasta, ca decizia este aberanta, insa este o lege si trebuie respectata", a mai spus Cristian Popescu Ialomita.

Proprietarul unui apartament care doreste plasarea locuintei intr-o clasa mai buna isi poate schimba tamplaria, isi poate face un sistem de incalzire autonom sau instala sisteme de inregistrare a temperaturii caloriferelor.

Reabilitarea unui apartament de 50-60 de metri patrati, adica anveloparea constructiei, imbunatatirea performantei zidurilor, poate costa sub 100 euro/apartament. Costurile reabilitarii unui bloc depind de zona in care se afla, de starea acestuia si de vechime.

"Daca se fac licitatii pe 20-30 de blocuri, respectiv 20.000 mp de constructie, costurile pot fi de 0,5 euro/mp. Certificarea inseamna o parte de cercetare, in care auditorul constata in ce stare este imobilul, face o inspectie amanuntita a constructiei si a instalatiilor, verifica starea zidurilor plus RLV-ul constructiei, dupa care se fac calculele pentru remediere".

Pentru un apartament obisnuit de 2 camere, de 60-70 de mp, pretul poate ajunge la 200-300 euro.

In opinia auditorului energetic o astfel de masura era potrivita acum 2-3 ani, din punct de vedere al volumului tranzactiilor imobiliare, cand se faceau 30-40.000 tranzactii/luna dar ar fi existat si riscul de blocare a procesului de vanzare-cumparare din cauza numarului redus de auditori energetici.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#certificat energetic, #apartament, #piata imobiliara, #tranzactii , #Apartamente