Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Vanzarile de apartamente, in stadiul de proiect, au scazut in Bucuresti la 65-70%

Vanzarile de apartamente, in stadiul de proiect, au scazut in Bucuresti la 65-70%
Vanzarile de apartamente in stadiul de proiect au scazut in Bucuresti la 65-70% in acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut, se arata intr-un comunicat de presa emis de agentia imobiliara RE/MAX. "Vanzarile de locuinte noi au avut un trend descrescator in acest an, chiar si rate cu 30% mai mici comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, in functie de proiect. Marile proiecte doresc in continuare vanzarea la plansa, dar au inceput sa nu o mai poata face. In Bucuresti, de exemplu, ponderea apartamentelor vandute in stadiul de proiect a scazut la cca 65-70% in acest an, de la aproximativ 90-95% anul trecut", potrivit lui Andrei Marinescu, Broker/Owner RE/MAX Magnum, agentie care apartine retelei Re/Max.


Potrivit comunicatului, in perioada 2005-2007, majoritatea apartamentelor din ansamblurile rezidentiale s-au vandut in stadiul de proiect, dezvoltatorii lansand lucrarile de constructie doar dupa ce atingeau un procent ridicat de vanzare. Multe dintre proiectele de mari dimensiuni lansate in anii trecuti au vandut primele stadii inca din faza de proiect, insa, in acest an, desi preturile nu au inregistrat evolutii similare celor ale apartamentelor vechi, dinamica vanzarii apartamentelor noi a incetinit , ca si in cazul imobilelor vechi."La Bacau, vanzarile in stadiul de proiect au ajuns la numai 15%, in 85% din cazuri cumparatorii preferand locuinte finalizate sau la rosu. Dezvoltatorii au stat ceva timp in expectativa in ceea ce priveste Bacaul, dar in ultimele 12 luni au fost lansate cateva proiecte importante- ansamblul rezidential Poiana Noua, de exemplu, cu 23.000 mp in imobile de locuit, plus un supermarket, parcari etc. Aceasta a fost una dintre cauzele care a contribuit la scaderea preturilor si vanzarilor pe segmentul apartamentelor vechi. Insa, in acelasi timp, deoarece preturile locuintelor noi sunt destul de mari pentru veniturile din Bacau, respectiv 800 - 1.000 euro/mp, oamenii vor sa vada ceea ce cumpara, vor sa aiba un cuvant de spus in ceea ce priveste finisajele interioare etc", a declarat Dan Toderasc, Broker/ Owner RE/MAX Best, Bacau.O situatie asemanatoare se inregistreaza la Pitesti, unde 80% din apartamentele noi sunt vandute dupa finalizare sau in stadii avansate de constructie, iar numarul de cumparatori a crescut cu circa 25% in acest an fata de 2007. De cealalta parte, din cauza numarului extrem de redus de ansambluri rezidentiale lansate fata de cererea pietei, la Cluj-Napoca, circa 60% din cumparatori au preferat achizitionarea in stadiul de proiect, iar la Brasov- 80%.Re/Max Romania face parte din reteaua imobiliara Re/Max. Infiintata in anul 1973 in SUA, RE/MAX s-a extins in intreaga lume si este prezenta in 65 de tari si cuprinde peste 120.000 de agenti lideri in vanzari. Re/Max Romania si-a inceput activitatea la finele anului 2006, devenind in scurt timp cea mai extinsa retea imobiliara din Romania, cu 115 agenti in 25 de birouri active.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2061 ori