Un sfert dintre cei care vor sa cumpere apartamente asteapta preturi mai mici

Luni, 02 Februarie 2009, ora 01:15
2338 citiri

Accesul dificil la un credit ipotecar face ca putini cumparatori sa se bucure de oportunitatile oferite de criza.

Apartamentele vechi din Capitala s-au ieftinit in 2008 cu 25% iar unii dezvoltatori le vand pe cele noi cu discounturi de pana la 30%.

Restrictiile impuse la cre­ditare de catre Banca Nationala a Romaniei in luna octombrie a anului trecut au facut ca majoritatea celor ce isi permiteau un apartament, inainte pe baza unui imprumut, sa nu mai poata cumpara aproape nimic. Pentru a nu ramane cu ele nevandute, proprietarii, privati sau dezvoltatori, au lasat consistent din preturi, cu pana la 30%.

Aparitia primelor semne ale crizei internationale si pe piata imobiliara din Romania i-a determinat pe unii dezvoltatori sa reduca preturile locuintelor noi cu pana la 30%. in ianuarie, Banca centrala a mai slabit normele de creditare, dar chiar si-asa, potentialii cumparatori nu se incumeta inca sa cumpere.

„Zvonistica i-a determinat pe multi cumparatori sa intre intr-o stare de expectativa, in speranta ca preturile proprietatilor se vor duce mult mai jos. Restrictionarea creditarii pentru o anumita categorie de public si cresterea dobanzilor au fost principalele motive care au redus considerabil numarul potentialilor cumparatori de locuinte”, ne-au declarat reprezentantii companiei Eurometropola.

Un sondaj realizat de site-ul imobiliar www.imopedia.ro timp de o saptamana arata ca 26% dintre persoanele care au raspuns la inrebarea «Care este motivul pentru care nu iti cumperi un apartament?» au banii necesari achizitiei unei locuinte, dar mai asteapta ca preturile sa scada. Cea mai mare pondere, de 45% dintre respondenti, sunt persoane care nu isi permit inca un credit, iar 18% considera ca oferta bancilor pentru creditare are costuri prea mari.

Preturile locuintelor noi vor scadea acolo unde acestea nu mai reflecta realitatea

Indicele realizat de compania de consultanta imobiliara Colliers International Romania arata ca, anul trecut, preturile apartamentelor vechi din Capitala au scazut in medie cu 25%. Unii proprietari sunt dispusi sa lase din pret, insa agentii imobiliari spun ca marea lor majoritate inca mai tin cu dintii de preturile de anul trecut si nu vor nici in ruptul capului sa vanda la preturi mai mici decat cred ei insisi ca valoreaza locuinta respectiva.

„Fiecare dezvoltator are planul lui, iar omul neavizat tinde sa generalizeze ca preturile vor scadea. Da, vor scadea clar acolo unde ele nu mai reflecta realitatea, da nu vor scadea la toate proiectele din doua motive: fie pentru ca la unele deja s-a ajuns la limita de jos, fie ca sunt si proprietari care dispun de cash, nu au presiuni din partea bancilor, asa incat isi permit sa construiasca si sa dea lovitura dupa ce va trece criza. Vor fi putini oameni care se vor bucura de oportunitatile oferite de criza si vor fi proiecte care se vor vinde la preturi greu de imaginat in 2008”, a declarat, pentru Gandul, Irina Petrescu, partener Esop Consulting.

#piata, # imobiliara, # apartament , #Apartamente