Un apartament ''ceausist'' poate ajunge la 50% din valoarea unuia din ''noua generatie''

Vineri, 25 August 2006, ora 20:43
1136 citiri

Preturile apartamentelor situate in imobile noi din zonele rezidentiale sunt cuprinse intre 1400 si 2500 de euro/mp construit. Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana 50% fata de cele situate intr-un imobil nou.

Preturile apartamentelor situate in imobile noi din zonele rezidentiale sunt cuprinse intre 1400 si 2500 de euro pe metru patrat (mp) construit (pretul ia in calcul in primul rand locatia, vecinatati, finisaje, facilitatii etc). In ultimile luni se poate constata o stagnare a acestora. In ceea ce priveste dezvoltarile imobiliare din zonele centrale si ultracentrale preturile se situeaza intre 800 si 1200 euro/mp, plus TVA, a declarat Mihaela Pana, sef al departamentului Rezidential din cadrul DTZ Echinox.

Potentialul cumparator trebuie sa se asigure ca locuinta pe care urmeaza sa o achizitioneze ii va conferi acestuia siguranta si confortul pe care si-l doreste. Pentru aceasta este bine sa se documenteze cu privire la firma care urmeaza sa demareze proiectul, sa poata supraveghea si verifica pe parcursul executarii constructiei structura acesteia, calitatea materialelor folosite etc. Este de preferat sa apeleze la persoane autorizate, care lucreaza in domeniul constructiilor.

Un developer nou nu inseamna nevoia de mai multa precautie, dar este indicat ca potentialul cumparator sa se informeze in legatura cu investitiile pe care acesta le-a derulat in Romania sau in alte tari.

Mihaela Pana considera ca in mod normal nu exista diferenta intre pretul anuntat in campaniile de promovare si cel final.

La pretul stabilit se adauga de obicei TVA, dar sunt si situatii cand acesta este inclus in pret. Cumparatorul, in momentul in care se decide sa achizitioneze o proprietate, trebuie sa ceara informatii cu privire la pret, daca acesta are inclus TVA, daca pretul anuntat se aplica pe mp construit al apartamentului sau si pe cota indizivace revine acestuia, daca terasa sau gradina (unde este cazul) se vand separat, la un pret, sau la acelasi pret ca al apartamentului. In aproape toate situatiile garajul si boxa au un pret de sine statator si sunt optionale.

Majoritatea dezvoltatorilor stabilesc un pret care include pachetul complet (apartament, spatii comune, terase/gradini plus cota parte de teren aferenta), astfel incat potentialul cumparator sa poata avea o situatie clara cu privire la proprietatea pe care doreste sa o achizitioneze.

Ultimul etaj este si cel mai scump

In ultimii ani, cumparatorii romani si-au schimbat perceptia despre achizitionarea unui apartament la un etaj inferior, asa cum se intampla nu de mult, a precizat Mihaela Pana. Acestia au inteles ca nu mai exista pericolul de a nu functiona liftul, utilitatile, ca apa se poate infiltra cu usurinta prin terasa blocului, cum se intampla in blocurile construite in perioada comunista. Cumparatorii sunt pregatiti sa plateasca un pret ceva mai mare pentru apartamentele situate la etajele superioare, deoarece acestea le pot oferi o vedere deosebita, mai multa liniste etc.

Pentru ca obtinerea unui credit bancar sa fie cat mai facila, cladirea ar trebui sa fie aproape finalizata sau finalizata complet (intabulat in Cartea Funciara), astfel incat in momentul obtinerii creditului banca sa poata pune ipoteca de rang 1 pe cladirea achizitionata. Daca aceasta procedura nu este realizata, acordarea creditului este mai complicata. Aceasta se poate realiza dar beneficiarul trebuie sa ipotecheze in favoarea bancii o alta proprietate a sa pana la momentul in care va fi finalizata proprietatea pentru care a solicitat creditul.

In situatia in care cumparatorul va achizitiona imobilul in faza de proiect, acesta poate beneficia de un discount care se poate situa intre 10 si 20%.

Concurenta intre apartamemtele noi si cele vechi

Din punct de vedere al pretului, apartamentele vechi sunt in continuare o varianta mai ieftina cu pana 50% fata de cele situate intr-un imobil nou.

Balanta inclina totusi spre apartamentele noi datorita facilitatilor oferite, cumparatorii preferand, din ce in ce mai mult, sa faca un efort financiar pentru a beneficia de o proprietate mai buna. Printre aceste facilitati se numara locuri de parcare in garajul subteran, locuri de parcare pentru oaspeti, spatii de depozitare la subsolul imobilului, servicii administrative si de securitate, interfon, centrala termica proprie de apartament sau bloc cu contor separat pe fiecare apartament.

O concurenta mai serioasa va exista probabil in urmatorii 3 ani cand mai multe complexe rezidentiale in zone semi-centrale/cartiere (Titan, Vitan, Vacaresti, Crangasi) se vor finaliza. Scaderea preturilor apartamentelor A"ceausisteA" va fi strans legata de o oferta tot mai mare de apartamente noi in cartiere, orientarea majoritatii cumparatorilor indreptandu-se catre cele noi. Deci previzionam o scadere a interesului pentru acest segment de oferta.

Acest fenomen se va petrece in toate cartierele bucurestene, acolo unde cumparatorul va avea mai multe variante de achizitionare a unui apartament de imobil nou, a declarat Victoria Linca, senior consultant in cadrul departamentului Rezidential al DTZ Echinox.

Oferta limitata, cerere mare

Cererea de apartamente pentru clasa mediu plus continua sa existe intrucat

investitia in acest gen de apartamente are un randament crescut in comparatie cu tarile vecine. Cumparatorii sunt mici investitori romani sau straini care cumpara aceste apartamente din stadiul de proiect pentru a le revinde cu profit sau pentru a le inchiria. O alta categorie importanta de potentiali cumparatori sunt patroni, directorii unor mari companii internationale care pot apela si la bancii pentru obtinerea unui credit.

Deocamdata clasa de mijloc nu ete foarte bine identificata, puterea de cumparare fiind scazuta in comparatie cu oferta de pret. Scumpirile din ultimii ani sunt explicate printr-un dezechilibru dintre cerere si oferta.

Nordul Bucurestiului concentreaza mare parte dintre noile proiecte rezidentiale. In ultimii ani zona de nord a capitalei a cunoscut o dezvoltare dinamica in concordanta cu o cerere crescuta pentru aceasta zona si tip de oferta. Cererea exista in continuare insa terenurile disponibile pentru noi proiecte sunt extrem de putine. A"Atata timp cat exista cerere pentru aceasta zona si oferta, nu credem ca preturile vor scadeaA", este de parere Victoria Linca.

Cosmin Zaharia

Cronica Romana