Salvarea dezvoltatorilor imobiliari: externalizarea serviciilor

Luni, 09 Martie 2009, ora 13:11
2209 citiri
Salvarea dezvoltatorilor imobiliari: externalizarea serviciilor

Externalizarea serviciilor de management al proprietatilor si al bunurilor poate reduce cu pana la 15 % pierderile inregistrate de dezvoltatorii din segmentul rezidential si le poate aduce acestor companii un venit de pana la 10.000 euro lunar, potrivit expertilor imobiliari ai Anteea Estate.

"Dezvoltatorii au posibilitatea de a apela la serviciile unei companii care este specializata in property management, lasand in grija acestora din urma gestionarea tuturor locuintelor si inchirierea acestora. Astfel, dezvoltatorul ajunge la costuri 0 si obtine venituri medii de 500 de euro pe apartament. La 20 de apartamente goale, gestionate de companii specializate, venitul dezvoltatorului poate ajunge la 10.000 de euro lunar. Daca un dezvoltator are 7 asemenea blocuri de apartamente, veniturile vor creste considerabil", sustine Eran Kremer, expert imobiliar si director executiv al companiei Anteea Estate.

Piata va incepe sa creasca in 2010

Acesta mai spune ca in 2010, piata va incepe sa creasca usor, cu 5 %, conform previziunilor specialistilor. Astfel, dezvoltatorii care, pe parcursul anului 2009, si-au pastrat apartamentele intr-o stare foarte buna, si care au un capital consistent obtinut in urma veniturilor generate de aceste apartamente pe anul 2009, vor fi recuperat din pierderi un procent de cel putin 15 %.

"In ceea ce priveste celelalte segmente ale pietei imobiliare, cum ar fi terenuri, cladiri de birouri, spatii comerciale de strada, dezvoltatorilor care au in portofoliu aceste unitati le-au achizitionat pentru ca, prin vanzarea lor, sa poata genera profituri. Intrucat in prezent acestea nu se mai pot vinde, proprietarii lor au fost nevoiti sa isi mentina birouri pentru a le administra", continua Eran Kremer.

Acesta mai spune ca, in mare parte, costul minim de intretinere se ridica pana la sumele de 1.500-2.000 de euro pe luna, intrucat implica atat costurile de administrare a proprietatilor, cat si paza, plata unor angajati, costul sediului si impozitele aferente. "Externalizarea serviciilor este o solutie viabila, intrucat companiile de asset, property & company management pot reduce cu pana la jumatate costurile de administrare ale proprietatilor", concluzioneaza expertul imobiliar.

Referitor la piata de imobiliare din 2009, Eran Kremer sustine ca dezvoltatorii de proiecte imobiliare si-au planificat, in anul 2006, vanzarile la un anumit pret, iar in 2009, odata cu criza, au aparut doua tendinte pe piata de imobiliare. "Unii dintre cei care au reusit sa termine lucrarile, luand in considerare posibilitatea crizei, au putut acum sa isi micsoreze preturile apartamentelor. Sunt, insa, si dintre cei care se confrunta cu pierderi serioase in aceasta perioada", spune Eran Kremer.


Referitor la sectorul rezidential, acesta mai spune ca exista, in acest moment, blocuri de locuinte care sunt neocupate, iar intretinerea unitatilor este necesara, costurile lunare fiind de minim 1.000 euro.

#apartamente, #birouri, #dezvoltatori, #imobiliare, #locuinte, #management, #piata, #property, #terenuri , #Apartamente