Record pe piata imobiliara: Preturile apartamentelor ating minimul ultimilor cinci ani

Joi, 31 Mai 2012, ora 13:11
2964 citiri
Record pe piata imobiliara: Preturile apartamentelor ating minimul ultimilor cinci ani

Luna mai poate fi considerata o luna a recordurilor pe piata imobiliara rezidentiala din Bucuresti, inregistrandu-se un minim istoric al preturilor pentru apartamentele cu doua camere si garsoniere, dar si cel mai mare numar de oferte scoase pe piata din 2007 pana in prezent.

Conform unei analize Anunturiparticulari.ro, in luna mai au fost scoase la vanzare peste 2.800 de imobile in Bucuresti.

Numarul mare de apartamente oferite spre vanzare a pus totodata sub presiune si preturile medii solicitate de proprietari, inregistrandu-se usoare scaderi la toate tipurile de unitati.

In cazul garsonierelor si apartamentelor de doua camere, putem vorbi chiar despre un minim istoric atins in luna mai pe fondul exploziei ofertei, dar si a unor scaderi usoare, dar constante de la inceputul anului si pana acum.

Evolutia preturilor

In luna mai, proprietarii de garsoniere au solicitat un pret mediu de 35.586 euro/unitate, ajungandu-se astfel la nivelul minim al ultimilor cinci ani. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, vorbim despre o scadere de 4%, de la aproape 37.000 euro, cat erau cotate aceste unitati in mai 2011. Pretul mediu pentru o garsoniera a scazut si comparativ cu luna anterioara a acestui an cu 1%, de la 36.100 euro.

In cazului unui apartament de doua camere, pretul mediu a ajuns la putin peste 55.000 euro, in scadere cu sase la suta fata de intervalul similar al anului trecut. Apartamentele de doua camere sunt mai ieftine cu peste doi la suta si comparativ cu aprilie 2012 cand pentru o astfel de unitate proprietarii solicitau un pret mediu de aproximativ 56.700 euro.

Pretul apartamentelor de trei camere a inregistrat o scadere de sase procente de la 82.500 euro la 77.900 de euro in prezent. Valoarea actuala solicitata de proprietari nu este minima ultimilor cinci ani, dar se inscrie intr-un top trei al celor mai mici preturi medii solicitate, dupa lunile decembrie, respectiv august 2011. In comparatie cu luna trecuta a acestui an, observam o scadere de doua procente, echivalentul a 1.500 euro.

Unitatile de patru camere sunt singurele care au inregistrat cresteri ale pretului mediu solicitat de proprietari fata de aceeasi perioada a anului trecut, cresterea fiind insa sensibila, de doar unu la suta. Se mentine insa tendinta de scadere chiar si de la luna la luna, variatia de pret fata de luna aprilie 2012 fiind de peste patru procente, de la 104.600 euro, trecand in luna mai sub pragul de 100.000, mai exact 99.841 euro.

Un alt record: numarul de oferte

Potrivit raportului Anunturiparticulari.ro in luma mai a fost inregistrat si un record al numarului de oferte de apartamente scoase la vanzare pe acest interval de 31 de zile. Astfel, 2.828 de unitati au aparut pe piata in luna ce se incheie, cu 15% mai multe decat in mai 2011, cand pe piata numaram doar 2.460 de oferte noi.

Primul loc in topul numarului de oferte sunt apartamentele de doua camere cu 1.120 de unitati scaoase la vanzare. Comparativ cu oferta lunii anterioare, se inregistreaza un stoc mai mare cu aproape 300 de apartamente, un avans de 33%.

Cresteri considerabile s-au inregistrat si in cazul apartamentelor de trei camere, oferta pentru luna mai 2012 fiind cu aproape 20% mai mare fata de oferta din luna anterioara, cand au fost scoase la vanzare 705 unitati.

O oferta peste media acestui an constatam si la garsoniere, 583 de unitati fiind oferite spre vanzare in luna care se incheie, cu 34% mai mult fata de luna aprilie a acestui an.

Chiar si pe un segment de piata mai restrans, cum este cel al unitatilor de patru camere, se inregistreaza cresteri in ceea ce priveste numarul de oferte. 284 de apartamente au fost scoase la vanzare de proprietari in mai 2012, cu peste 24% mai multe fata de inceputul luna aprilie, cand pe piata se inregistrau 229 de oferte noi.

De altfel, oferta de apartamente de 4 camere intrata pe piata in luna mai se inscrie intr-un top cinci al celor mai multe oferte pe acest segment din 2007 pana in prezent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#preturi imobiliare, #pret apartamente, #pret garsoniere, #pret casa , #Apartamente