Reabilitarea termica, o investitie de aproximativ 5 miliarde de euro

Luni, 01 Iunie 2009, ora 09:03
1526 citiri
Reabilitarea termica, o investitie de aproximativ 5 miliarde de euro

La 1,4 milioane de apartamente din totalul de 2,4 milioane construite inainte de anul 1985 sunt necesare investitii urgente de reabilitare si modernizare termotehnica.

"Apreciind o medie de cheltuieli de 3.600 de euro pentru un apartament pentru executarea lucrarilor de reabilitare termica, necesarul de investitii pentru cele 1,4 milioane de apartamente ce trebuie reabilitate de urgenta este de circa 5 miliarde de euro", apreciaza Mihai Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat, scrie Cotidianul.

Acesta mai spune ca pana acum, in programul derulat de autoritati au fost cuprinse 145 de blocuri, dintre care la 89 au fost finalizate lucrarile, in vreme ce restul se afla in diverse faze de executie.

"Lucrarile de reabilitare termica a cladirilor vor avea ca rezultat cresterea temperaturii cu patru grade in locuinte, scaderea consumului de energie termica in timpul iernii si, implicit, reducerea facturii cu 15-20%", mai spune Mereuta, presedintele Ligii Asociatiilor de Proprietari-Habitat.

Energia termica pentru incalzire si apa calda in gospodarii reprezinta circa 80% din consumul de energie al cladirilor, astfel ca, in cazul blocurilor cu pierderi mari, factura poate scadea cu 40-60%.

Cei de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei spun ca s-au aprobat sumele cu care se va contribui la reabilitarea fondului locativ si ca zeci de mii de locuinte vor fi incluse in programul de reabilitare.

#apartamente, #euro, #investitie, #miliarde, #reabilitare, #termica , #Apartamente