Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Proprietarii au dat startul reducerilor la apartamentele din Capitala

Proprietarii au dat startul reducerilor la apartamentele din Capitala

Proprietarii si dezvoltatorii imobiliari din Bucuresti au fost cei care au redus cel mai mult pretentiile. In comparatie cu valoarea maxima, care a fost atinsa in martie 2008 pentru apartamentele din Capitala, indicele imobiliare.ro a inregistrat in iulie 2010 o valoare redusa cu 45% si anume 1.245 euro/mp util, potrivit unei analize realizate de Imobiliare.ro.

De altfel, proprietarii si dezvoltatorii bucuresteni au fost cei care au dat startul reducerilor, in Capitala fenomenul manifestandu-se cu un avans de pana la trei luni inaintea celorlalte mari orase din tara. Daca in primavara lui 2008, in Bucuresti preturile scadeau, in toate celelalte orase analizate trendul era opus.

"Factorul local influenteaza semnificativ evolutia preturilor pe piata imobiliara, tocmai de aceea, asistam la diferente de la un oras la altul. 


In Timisoara preturile au luat-o la vale puternic de la inceputul acestui an scazand cu peste 10%.


In Cluj-Napoca, pe de alta parte, ultimele luni au adus cresteri de pret, astfel incat valoarea Indicelui imobiliare.ro a revenit peste pragul de 1.000 euro/mp util, chiar daca in prima luna din an, aceasta era de 994 euro/mp util", sustine Adrian Erimescu, directorul general www.imobiliare.ro.


Orasul din provincie in care preturile au scazut cel mai mult fata de perioada maxima este Brasovul. Aici, in iulie 2010, pretul mediu inregistrat de Indicele imobiliare.ro a fost de 907 euro/mp util, cu 38,5% mai putin decat in mai 2008, luna in care a fost atinsa valoarea maxima a preturilor cerute in Brasov. 


Constanta: 1.007 euro/mp


In Constanta, in iulie 2010, valoarea medie a indicelui, 1.007 euro/mp util, a fost cu 36,6% fata de iunie 2008. 


Cu un procent apropiat a scazut si pretul solicitat pentru apartamentele din Timisoara. Aici, in iulie 2010, pretul mediu solicitat era de 851 euro/mp util, cu 35,9% mai putin decat in iunie 2008 cand preturile practicate la segmentul rezidential au atins cote maxime. 


Proprietarii din Iasi au cerut cu 30% mai putin


In Iasi, proprietarii au solicitat in iulie 2010 preturi cu 33,8% mai mici decat in iunie 2008, cand a fost atins pretul maxim. 


Astfel, pentru iulie 2010, indicele imobiliare.ro pentru Iasi a indicat valoarea de 899 euro/mp util. 


Cele mai mici scaderi, in Cluj Napoca


Cel mai putin au scazut preturile practicate in Cluj-Napoca. In cel mai important oras din Ardeal, cu o valoare medie de 1.023 euro/mp util, preturile in iulie 2010 au fost cu 31,9% mai mici decat in mai 2008. In 2010, ierarhia principalelor orase din tara dupa evolutia preturilor solicitate la apartamente arata diferit.


In acest an, cel mai mult s-au ieftinit apartamente din Timisoara, cu 10,7%. Totodata, dintre cei sase poli de dezvoltare studiati, Timisoara are in acest moment apartamentele cele mai ieftine scoase la vanzare.


Orasul de pe Bega este urmat de Bucuresti, unde, in acest an, valoarea Indicelui imobiliare.ro a scazut cu 5,8%. In Constanta, preturile apartamentelor au scazut cu 4,3%.


Brasov, pret mediu 907 euro/mp


Si in Brasov a fost inregistrata o scadere de pret asemanatoare, de 3,9%. De la inceputul anului, cel mai putin au scazut preturile apartamentelor din Iasi, 2,4%, si Cluj-Napoca, 2,2%.


Daca in Iasi evolutia mai putin dinamica se explica prin faptul ca preturile au scazut foarte mult in 2009, Cluj-Napoca este singurul oras in care asistam, constant, la cresteri de pret, dovada a influentei semnificative a factorului local in ciuda existentei unui trend national evident.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1621 ori
Citeste mai multe despreapartamente imobilare preturi