Piata imobiliara romaneasca, neatractiva pentru investitori

Duminica, 29 August 2010, ora 21:17
2131 citiri
Piata imobiliara romaneasca, neatractiva pentru investitori

Romania si Ungaria sunt singurele piete imobiliare din Europa de Est neatractive pentru investitori, din cauza activelor supraevaluate, lipsa tranzactiilor aratand necesitatea scaderii in continuare a preturilor proprietatilor, potrivit unui studiu realizat de compania DTZ la nivel mondial.

DTZ a realizat un index al valorii activelor imobiliare la nivel mondial pe baza profiturilor anuale pe care investitorii estimeaza ca le vor obtine intr-un orizont de cinci ani, ajustate cu riscurile pe care aceste tari le prezinta. in aceste conditii, compania de consultanta imobiliara a clasificat pietele analizate in trei categorii, respectiv "fierbinte", "calda" si "rece", Romania fiind incadrata la ultima trepta.

In categoria "rece" au fost incluse pietele imobiliare unde profiturile previzionate sunt sub asteptari, iar din cauza preturilor supraevaluate aceste tari ar trebui evitate de investitori. Daca se estimeaza ca piata este supraestimata cu peste cinci procente atunci este clasificata in aceasta categorie.

"Avand in vedere numarul redus de tranzactii pe parcursul anului 2009 si in prima jumatate din 2010, Romania este clasificata ca o "piata rece" in functie de indicele DTZ Fair Value Index. Romania si Ungaria sunt singurele state din Europa de Est care ofera atractivitate limitata investitorilor.

Aceasta situatie este rezultatul mentinerii unei diferente semnificative intre asteptarile vanzatorilor si cele ale cumparatorilor", a declarat Bogdan Sergentu, Head of Valuations and Consulting, DTZ Echinox.

In opinia sa, asa cum s-a intamplat in Europa, proprietatile din sectorul de retail au suferit cel mai mult in timpul crizei financiare, pierzand cel mai mult din valoare si devenind astfel "fierbinti" pentru investitori.

"Acest lucru se reflecta si in dominarea sectorului de retail pe piata tranzactiilor din Romania. Pe de alta parte, lipsa tranzactiilor pe piata birourilor indica faptul ca este nevoie ca preturile sa scada in continuare pentru ca acest sector sa fie atractiv, avand in vedere ca riscul perceput in legatura cu piata romaneasca ramane acelasi", a adaugat Sergentu.

De altfel, sectorul spatiilor de birouri este cea mai mare provocare in Europa, fiind mai putin atractiv decat cel de retail si industrial.

In aceste conditii, din cele 21 de piete europene incluse in categoria "rece", 16 reprezinta segmentul office, printre acestea numarandu-se cele din Bristol, Manchester, Leeds, Oslo, Copenhaga, Helsinki , Malmo, Bucuresti, dar si Barcelona.

Luand in considerare toate sectoarele imobiliare, in Europa, cele mai putin atractive piete pentru investitori sunt Marea Britanie si tarile nordice, iar Germania ofera cele mai bune perspective in ceea ce priveste profiturile viitoare.

In afara de Marea Britanie si regiunea nordica, Europa Centrala si de Est are numarul cel mai mare de piete "reci", dar contrabalansat cu un numar egal de tari incluse in categoria "fierbinte".

Astfel, randamentele relativ ridicate, face ca Praga sa se numere printre pietele atractive pentru investitorii imobiliari, in timp ce cumparatorii de proprietati din Moscova prognozeaza o crestere a profiturilor in perioada urmatoare in urma majorarii semnificative a chiriilor.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#apartamente, #case, #estate, #imobiliara, #investitii, #investitori, #piata, #real , #Apartamente