Patronul City Mall se lupta cu insolventa, dar investeste in apartamente de lux

Marti, 21 Mai 2013, ora 15:24
8043 citiri
Patronul City Mall se lupta cu insolventa, dar investeste in apartamente de lux
Omul de afaceri Ioannis Papalekas

Investitorul grec, Ioannis Papalekas, unul dintre cei mai excentrici oameni de afaceri din tara, isi extinde portofoliul imobiliar si are curajul sa construiasca apartamente de lux, cand alti dezvoltatori prefera sa stagneze lucrarile.

Numele lui Papalekas este asociat cu achizitia unor proiecte imobiliare controversate, cum ar fi City Mall, aflat in insovlenta sau turnul de birouri din Piata Victoriei, cladire cu un singur chirias.

Acum, dupa ce are in portofoliul sau imobiliar un mall, doua cladiri de birouri si terenuri, Papalekas investeste si in apartamente de lux. Interesant este ca dezvoltatorul 1development a fost infiintat la sfarsitul lui 2012, conform prezentarii proiectului.

Mai exact, pe 21 decembrie anul trecut, firma Star Imob Construct, cea prin care grecul Ioannis Papalekas a cumparat City Mall, se asocia cu Mbahara Limited si Rafail Ioan Paul intr-o noua firma, numita Victoria Ventures. Aceasta din urma solicita anul acesta inregistrarea la OSIM a marcii 1development.ro. Star Imob Construct si-a majorat capitalul social cu doua milioane de euro la inceputul acestui an.

Macheta apartamentelor din proiectul Baneasa 1

Lucrarile la proiectul Baneasa1, ansamblu rezidential de lux, aflat in apropiere de Jolie Ville si controlat de omul de afaceri grec Ioannis Papalekas au inceput recent si se vor finaliza in luna noiembrie a acestui an.

Detaliu din proiectul Baneasa 1

Potrivit anuntului postat pe imobiliare.ro, "proiectul Baneasa 1 este conceput pentru cei care cauta standarde inalte de calitate, functionabilitate maxima, balcoane spatioase si o viata privata intr-un cartier modern din nordul Capitalei".

Detaliu din proiectul Baneasa 1

Preturile incep de la 54.000 de euro cu TVA inclus, in cazul unui studio cu o suprafata de aproximativ 55 de metri patrati si ajung pana la 197.600 de euro, cu TVA inclus, in cazul unui apartament de patru camere, cu o suprafata de 220 metri patrati.

Proiectele in care este implicat Papalekas

Papalekas este unul dintre cei mai activi investitori greci in imobiliare si a fost implicat in vanzarea City Mall, Eliade Tower, PGV Tower si a proiectului mixt UpGround, valoarea cumulata a tranzactiilor fiind de peste 500 de milioane de euro.

Eliade Tower

Cathedral Plaza

Omul de afaceri grec a cumparat, in urma cu doua luni, cladirea de birouri Cathedral Plaza, de la miliardarul israelian Eyan Ofer.

Turnul de birouri Cathedral Plaza valoreaza 70 de milioane de euro

Investitia in turnul de langa Catedrala Sf. Iosif din centrul Bucurestiului a fost de 40 de milioane de euro, iar miliardarul Eyal Ofer declara la vizita sa din 2011 in Romania ca valoarea de piata a cladirii este de 70 de milioane de euro.

Tower Center International

Anul trecut, omul de afaceri elen si-a mai adaugat in portofoliu si cladirea fantoma de la Piata Victoriei, Tower Center International, pe care a cumparat-o cu 47,5 milioane de euro. Primul chirias al birourilor din Piata Victoriei, construite de firma Avrig 35, a fost Hidroelectrica.

Compania de stat, aflata in insolventa, a inchiriat 3.200 de metri patrati in imobilul de birouri si va ocupa etajele 11,12,13 si 14. Remus Borza, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a precizat ca valoarea chiriei este confidentiala.

City Mall

In 2011, Papalekas cumpara si centrul comercial City Mall, intrat in faliment din 2010, din cauza unor datorii de 76 de milioane de euro. Principalii creditori ai societatii sunt UniCredit Bank Austria AG, UniCredit Tiriac Bank si Bancpost si fostii proprietari ai centrului comercial.

Centru comercial City Mall, in faliment din 2010

Dupa mai multe licitatii esuate si dupa scaderea pretului, mallul a fost rascumparat de omul de afaceri Ioannis Papalekas, pentru suma de 17,3 milioane de euro, dupa ce acesta il vanduse in 2006 cu 103,5 milioane de euro.

Centrul comercial ar putea fi transformat in spital, potrivit lui James Heyworth Dunne, seful departamentului capital market al CBRE Romania.

"Sunt informatii pe piata potrivit carora City Mall ar putea fi transformat in spital. Daca se va lua aceasta decizie ar fi o transformare aventuroasa, avand in vedere structura mall-ului", a afirmat oficialul CBRE Romania.

Cine este miliardarul Ioannis Papalekas

Investitorul grec are 39 de ani si este cunoscut ca unul dintre cei mai discreti investitori imobiliar de pe piata locala. Potrivit surselor din piata, Ioannis Papalekas a detinut pachetul majoritar in proiectele in care a fost implicat, ramanand si cu un procent de aproximativ 22% din proiectul UpGround.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#investitii Papalekas, #proiect imobiliar Papalekas, #apartamente lux bucuresti , #Apartamente