"Nu se construieste la nivelul de calitate pe care ni-l imaginam"

Luni, 30 Iulie 2007, ora 09:35
1050 citiri

In Romania se construieste mult, dar nu de putine ori lipseste calitatea. Cristi Cocioba, directorul Bicau (Banca de Informatii in Constructii, Arhitectura si Urbanism), vorbeste despre evolutia pietei imobiliare.Care sint punctele forte si slabe ale pietei imobiliare?

Este dificil de spus daca piata are puncte slabe. Sa spunem totusi ca nu se construieste inca la nivelul de calitate pe care ni-l imaginam, comparativ cu constructiile din Vest. Romanii inca functioneaza pe principiul conform caruia "ceea ce nu vad nici nu ma afecteaza". Cind trebuie sa isi cumpere o casa sau un apartament, isi spun "lasa ca o cumpar asa, ca vad eu dupa aceea ce fac", iar acest lucru inseamna multe. Totusi, punctul forte este ca se construieste mult, pe orice segment. Se construieste mult, pe de o parte ca urmare a cererii pietei, si se construieste mult pe zona de comercial si de loisir, dar in Romania nu sint inca configurate clar spatii de loisir. Se va construi si mai mult dupa ce se vor dezvolta autostrazile. Dar Bucurestiul are o populatie de doua milioane de locuitori. Cu toate acestea, stie cineva cite unitati locative sint aici? Poate ca sint unii care au cite 10 apartamente si le inchiriaza. Foarte bine, pentru ca acesta este un business pina la urma. Dar este reala cererea? Sa nu facem si noi cum au facut ungurii. Si in Budapesta s-a construit enorm dupa care au ramas cu apartamentele goale, pentru ca ei asteptau investitorii, care n-au mai venit. Iar piata a cunoscut o prabusire.

Cum este clientul roman?

Sincer, clientul roman s-a mai stilat in ultimii ani. Au aparut proiecte foarte frumoase. Romanii au iesit foarte mult in decor, au vazut foarte multe lucruri, piata publicatiilor de specialitate s-a dezvoltat, si prin urmare este normal sa evolueze si cerintele lor. Daca in bine sau in rau, aceasta este o chestiune discutabila. Cert este ca evolueaza, incepe sa le placa geamurile mai mari, incep sa inteleaga ce inseamna ca intr-o casa a ta sa traiesti in armonie cu natura, nu neaparat sa construiesti betoane. Totusi, schimbarea clientului roman s-a produs in niste etape. Acesta nu s-a schimbat definitiv. Dar este clara tendinta de a-si modifica modul de viata. Spre exemplu, pina acum doi-trei ani, si chiar si mai recent, inca se mai cautau locuintele pe loturi mici, de 250-300 mp, pe ideea "Imi fac si eu o casa in oras". Dar deja incep sa apara clientii care spun "As vrea sa locuiesc frumos, undeva in apropierea orasului, pe un lot de macar 1.000 mp, sa am curtea mea, sa ma simt ca la o casa pe pamint, nu ca la un apartament de bloc". Se observa o crestere a nivelului de trai, pina la urma.

Cum construiesc romanii, pe ce pun accent?

In primul rind, preocuparea pentru finisaje este incomparabil mai mare decit atentia pentru calitatea in sine a constructiei si pentru acele elemente care ii asigura beneficiarului confortul de care are nevoie. Prin confort intelegind toate elementele care transforma o simpla locuinta intr-o casa care sa raspunda cu adevarat nevoilor respectivului proprietar. Beneficiarii nu isi recunosc propriul stil de viata, nu realizeaza care sint lucrurile ce ii reprezinta sau de care au nevoie in viata de zi cu zi.

Conteaza pretul sau nevoile?

Daca intrebi un beneficiar despre necesitatile sale in momentul in care se proiecteaza livingul, cei mai multi iti vor raspunde ca vor un living de maximum 50 mp, pentru ca se gindesc ca intretinerea unui spatiu mai amplu ar fi extrem de scumpa. Desi poate nevoile sale sint de, sa zicem, 150 mp. Si aceasta fara sa isi puna problema ca exista solutii, ca un spatiu poate fi proiectat de asa natura incit sa asigure si un confort termic la un cost foarte mic, de exemplu. Practic, in loc sa spuna arhitectului ceea ce ii trebuie si ceea ce isi doreste si sa-l lase pe acesta sa vina cu solutia ideala, beneficiarii iau apriori decizii eronate si ii cer arhitectului ceva ce cred ei ca este realizabil sau mai ieftin. Partea legata de confortul termic si de costurile de intretinere poate fi rezolvata de un arhitect cu experienta pe principiul a ceea ce se cheama casele pasive.

Continuarea in <a href=http://www.evz.ro/article.php?artid=312766/ target=_blank>Evenimentul Zilei</a>

<b>Bloombiz</b>