Investitiile imobiliare in strainatate, tot mai atractive pentru romanii cu bani

Joi, 21 Septembrie 2006, ora 01:25
2340 citiri

Dupa ce si-au deschis portofelele pe piata rezidentiala autohtona, romanii cu bani incep sa cumpere proprietati si in strainatate. Astfel de investitii sunt privite ca o sursa sigura de venit, dar si ca o varianta pentru petrecerea vacantelor.Desi nu au inca o amploare deosebita, achizitiile de locuinte in afara tarii incep sa fie privite ca o oportunitate reala pentru diversificarea portofoliului investitional. Multi dintre cei care cumpara o astfel de casa prefera sa o inchirieze pe termen scurt sau lung cu scopul de a-si amortiza investitia.

Exista insa si investitori care cumpara imobilul exclusiv pentru uzul propriu.

Firesc, va puneti intrebarea cum puteti sa achizitionati o casa in Almeira (Spania) sau langa Orlando (Florida)? Puteti apela la firme specializate in intermedierea unor asemenea tranzactii.

Spre exemplu, compania Terracan Real Estate din Bucuresti are in portofoliu peste 1.000 de apartamente si case de vanzare din Spania in zona turistica Costa Blanca, Costa Calida si Costa Almeria.

Preturile medii sunt cuprinse intre 200.000 si 250.000 de euro. Cea mai scumpa proprietate vanduta de noi s-a ridicat la 365.000 de euro. Costurile variaza in functie de tipul imobilului, suprafata si apropierea fata de plaja, terenuri de golf si atractii turistice.

In plus fata de aceste costuri, cumparatorul va achita si o serie de taxe locale si onorarii notariale. In principal, imobilele cumparate in Spania sunt folosite drept case de vacanta. Exista insa si cazuri de proprietati cumparate ca investitie, locuintele fiind inchiriate turistilor pe termen scurt (una-doua saptamani) sau pe termen lung, minimum 12 luni.

Chiria pentru un apartament cu doua dormitoare in Benidorm Alicante, situat la 200 de metri de plaja, pleaca de la 150 de euro pe saptamana. In acelasi timp, o vila cu patru camere si doua etaje in Altea Hills se poate inchiria de la 2.200 de euro pe saptamana.

Pentru cei care prefera o destinatie mai exotica, compania Florida Investment&Marketing intermediaza achizitionarea de proprietati imobiliare in statul american Florida. Paleta de oferte este foarte larga si porneste de la case unifamiliale, la vile de lux si apartamente in cladiri rezidentiale. De asemenea, cei interesati pot opta pentru bungalow-uri in comunitati inchise sau pentru apartamente in zgarie-nori super-lux.

De obicei, romanii care cumpara proprietati in Florida le inchiriaza in regim hotelier sau pe termen mediu. Chiria saptamanala pentru o locuinta se ridica la 1.500 de dolari. De asemenea, un apartament intr-un zgarie nori va poate aduce un venit de 800-900 de dolari pe noapte sau chiar de 3.000 de dolari daca in zona are loc un mare concert sau o gala importanta de box.

Preturile de vanzare pornesc de la 50.000 de dolari si pot ajunge la cateva milioane de dolari. Insa, valoarea medie a unei proprietati decente, spre care de altfel se orienteaza si romanii, variaza in jur de 400.000 de dolari.

O proprietate in strainatate va asigura, pe langa diversificarea portofoliului investitional, si obtinerea de castiguri sigure.

Bloombiz