Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Incepe constructia a peste 3.000 de apartamente pentru bucurestenii din clasa medie

Incepe constructia a peste 3.000 de apartamente pentru bucurestenii din clasa medie

Preturile de vinzare preconizate pentru apartamentele accesibile variaza intre 700 si 1.000 de euro/mp.

Primariile din Bucuresti au emis, anul trecut, mai multe autorizatii de construire pentru locuinte noi (1.439) cu aproape 17% decit in 2004. O treime din unitatile locative noi autorizate sint in sectorul 1, iar o cincime in sectorul 2. Sectorul 3 concentreaza 16% din noile locuinte.

Arhitectii sefi ai sectoarelor Capitalei au declarat, pentru revista "BURSA CONSTRUCTIILOR", ca terenurile rezidentiale din oras s-au imputinat si s-au scumpit exagerat. Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale au gasit ca solutie pentru satisfacerea cererii realizarea de blocuri cu apartamente noi pe parcele mai mici de teren, situate in cartierele periferice si semi-centrale ale orasului. Studiile de specialitate arata ca bucurestenii cu venituri medii sint innebuniti dupa asemenea proiecte si asteapta cu nerabdare ca ofertele sa apara pe piata. Numai ca asteapta cam de mult, adica de peste un an de zile. In 2005, cumparatorii au fost amagiti cu anunturile de intentie ale investitorilor. Preturile de vinzare preconizate pentru apartamentele accesibile variaza intre 700 si 1.000 de euro/mp.

Potrivit datelor furnizate revistei "BURSA CONSTRUCTIILOR" de primariile din Bucuresti, se pare ca proiectele anuntate anul trecut se vor concretiza in 2006 si 2007. Astfel ca, in maxim doi ani, vor aparea 3-4.000 de apartamente noi pentru patura medie a bucurestenilor. In acest an, peste 1.000 de apartamente vor fi in executie in sectorul 2 al Capitalei, in citeva ansambluri rezidentiale ridicate de investitori romani si straini. Daca sectorul 2 a fost considerat atractiv de investitorii in apartamente cu preturi accesibile, sectorul 1 continua sa atraga investitiile in locuintele de lux si cele pentru bucurestenii instariti, cu economii consistente. Preturile de vinzare a apartamentelor noi se cifreaza intre 1.200 si 1.500 de euro/mp, iar suprafetele utile sint foarte generoase.

Anul 2006 se anunta foarte spectaculos pentru sectorul 1, care concentreaza mare parte din zona de nord a orasului, unde vor aparea doua santiere gigant. Este vorba de mini-oraselul de peste un miliard de euro (cel mai mare din tara) construit de "Baneasa Investments", a carui executie a fost demarata anul trecut. Noul cartier "Baneasa" are deja 50 de apartamente in curs de executie, iar in acest an vor fi incepute si lucrarile de realizare a citorva sute de vile de lux, sustin reprezentantii Primariei sectorului 1. A inceput si construirea obiectivelor din zona de birouri si cea comerciala.

Al doilea santier impresionant apartine ANL si se numeste "Henri Coanda". Acesta va aparea tot in Baneasa si va cuprinde circa 5.000 de unitati locative sub forma de apartamente care vor fi inchiriate tinerilor si de vile care vor fi vindute pe credit ipotecar. Lucrarile de construire au demarat timid, in urma cu circa doi ani, si au fost blocate din cauza unor revendicari pe amplasament. In acest an, va fi demarata construirea a citorva sute de vile si vor fi continuate lucrarile la blocurile de tineret.

Un alt fenomen interesant, provocat de criza de terenuri libere si de preturile foarte mari ale locuintelor noi din oferta anului trecut, este migratia catre sudul orasului, pina acum ignorat de investitori. Arhitectul sef al sectorului 4, care concentreaza mare parte din acest teritoriu, a declarat pentru "BURSA CONSTRUCTIILOR" ca atit persoanele fizice, cit si cele juridice, vor sa construiasca locuinte in sudul sectorului, unde terenul disponibil este vast si cu mult mai ieftin decit in nord. Si in sectorul 4 s-au anuntat citeva proiecte de construire de apartamente pentru clasa medie.

La rindul sau, sectorul 3 sta destul de bine la capitolul locuinte noi pentru ca autostrada Bucuresti-Constanta a atras ca un magnet, in ultimii doi ani, constructia de vile, in special de catre persoane fizice. Totodata, in zona semi-centrala a sectorului, investitori privati romani si straini vor sa construiasca apartamente, mai mult sau mai putin accesibile paturii medii. Ei au depus deja la primarie actele necesare autorizarii.

Alina Toma

Bursa

Investmania - cea mai rapida cale de a invata sa joci la Bursa.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 962 ori