In doi ani, apartamentele din blocurile vechi se vor ieftini

Miercuri, 16 August 2006, ora 05:04
1137 citiri

Preturile la apartamentele din cartierele-dormitor (Titan, Berceni, Drumul Taberei, Militari, Pantelimon, Rahova) vor inregistra un trend descendent in urmatorii ani. Potrivit specialistilor Euroest, acest fenomen mult-asteptat de cei mai multi dintre noi va fi determinat de aparitia multor locuinte noi. Acestea din urma se vor vinde la preturi apropiate de cele... ale apartamentelor muncitoresti, desi vor oferi conditii net superioare comparativ cu "suratele" lor din perioada comunista, atat in ceea ce priveste locuirea, cat si siguranta, facilitatile si mediul social creat.

Trebuie mentionat faptul ca apartamentele din blocurile vechi sunt insuficient protejate termic si fonic. "Blocurile vechi, construite intre anii 1960 - 1990 vor trebui sa suporte lucrari de eficienta energetica in urmatorii 5 sau 10 ani, iar la cele construite inainte de 1977 trebuie refacuta structura de rezistenta in urmatorii 15-20 de ani. Aceste viitoare cheltuieli ar trebui sa fie cunoscute de cei care achizitioneaza acum astfel de proprietati", sustin specialistii Euroest.

Pretul platit pentru un metru patrat in cartierele-dormitor, de 800 - 1000 euro, este nejustificat avand in vedere confortul. In acest sens, Euroest estimeaza ca peste aproximativ doi ani, atunci cand primele mini-cartiere vor fi finalizate, preturile apartamentelor vechi vor inregistra o scaderea accentuata.

Un alt factor care va contribui la prabusirea pietei il reprezinta investitorii straini, care si-au manifestat deja lipsa de interes fata de achizitia apartamentelor vechi. Strainii au cumparat, inca din faza de proiect, zeci de apartamente in noile ansambluri rezidentiale.

In prezent, potrivit specialistilor pietei imobiliare, suma minima de care trebuie sa dispui pentru a cumpara o locuinta decenta este 35.000 de euro. Cu acesti bani poti achizitiona o garsoniera confort 1 A- baie, bucatarie, balcon si camera - in Titan, Militari, Berceni, Rahova, si poate daca ai noroc gasesti ceva si in Colentina. Daca adugi cateva mii de euro acestei sume poti cumpara o astfel de locuinta in Drumul Taberei.

In zonele centrale si semi-centrale, precum 1 Mai, Tineretului, Vitan, Timpuri Noi, preturile se ridica la 40.000 de euro garsoniera si peste 50.000 euro apartamentul de 2 camere. Poate pretul sa mai scada foarte putin, maxim cu 10%-15%, daca locuinta se gaseste la parter sau la ultimul etaj. Undeva pe o treapta superioara, se afla locuintele din zonele ultra-centrale, precum Unirii, Dorobanti, Universitate, Victoriei, etc. Intr-o astfel de zona, pretul unei garsoniere este cuprins intre 55.000 si 65.000 de euro. In acelasi timp, apartamentele se gasesc la preturi de la 70.000, depasind chiar si 100.000 euro, in functie de utilitatile de care dispune.

Bani si Afaceri - www.banisiafaceri.ro