Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns la 1.506 euro/mp de suprafata utila la sfarsitul T1, ceea ce reprezinta o crestere de 3,5% fata luna precedenta, respectiv 3% fata de valoarea inregistrata la inceputul lunii ianuarie, 1.461 euro/mp, potrivit imobiliare.ro.
Indicele imobiliare.ro arata ca, fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile sunt cu 11,9% mai mici. Cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere a caror pret a crescut in martie cu 4,9%, respectiv 4,1% fata de luna februarie. Cu exceptia apartamentelor cu patru camere a caror pret a scazut cu 4,5% in primul trimestru, toate celelalte categorii afiseaza la sfarsitul trimestrului 1 valori mai mari fata de sfarsitul anului trecut.
In ceea ce priveste pretul apartamentelor vechi din Capitala, acesta a evoluat diferit fata de cele noi, valoarea indicelui imobiliare.ro inregistrand scaderi la toate categoriile in luna martie.
Per ansamblu, pe parcursul primului trimestru, pretul mediu al apartamentelor vechi a scazut cu 2,2%, ajungand la finalul intervalului la valoarea de 1.241 euro/mp util.
"In Capitala, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru ultima luna a primului trimestru este in usoara scadere, -0,2%, fata de luna februarie, ajungand la valoarea de 1.298 euro/mp.
Comparand valoarea lunii martie cu cea inregistrata la inceputul trimestrului, 1.315 euro/mp de suprafata utila, obtinem o scadere de doar 1,3%.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta este totusi una semnficativa: -12,1%.Scaderea este datorata evolutiei apartamentelor vechi care, spre deosebire de cele noi, s-au ieftinit constant in acest interval", potrivit analizei imobiliare.ro.
Brasov
Potrivit Indicelui imobiliare.ro, la sfarsitul primului trimestru, pretul mediu cerut pentru apartamente are o valoare de 952 euro/mp de suprafata utila, cu 0,2% mai mica decat valoarea inregistrata la sfarsitul lunii februarie, insa cu 0,2% mai mare fata de valoare inregistrata la sfarsitul anului trecut.
Cea mai mica valoare a fost inregistrata in ianuarie, 944 euro/mp util, in timp ce valoarea maxima a fost atinsa in luna februarie, 954 euro/mp util. Apartamentele noi s-au scumpit in ultima luna cu 1,6%, pretul mediu crescand de la 994 euro/mp la 1.010 euro/mp.
Raportat la valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut, pretul actual este cu 3,3% mai mare. Valoarea maxima a primului trimestru, 1.017 euro/mp util, a fost atinsa in ianuarie, iar cea minima, 994 euro/mp util, in luna februarie.
In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu cerut a ajuns la sfarsitul lunii martie la 947 euro/mp, in scadere cu 0,4% fata de luna precedenta.
In ceea ce priveste apartamentele vechi, acestea au evoluat diferit in functie de numarul camerelor. Astfel, pretul cerut pentru apartamentele cu o camera a crescut cu 1,2% in luna martie, in timp ce pretul apartamentelor vechi cu patru camere a scazut cu 1,1%.
Evolutia la trei luni arata ca pretul apartamentelor cu o camera a crescut cu 3,8%, in timp ce pretul celor cu patru camere a scazut cu aproape 5%. Pentru brasoveni, cele mai atractive raman apartamentele mici.
Cluj-Napoca
Cluj-Napoca ramane unul din cele mai interesante orase din tara din punctul de vedere al evolutiei preturilor apartamentelor. Oscilatiile se mentin de la o luna la alta, iar preturile sunt considerabil mai dinamice decat in celelalte orase mari.
"Toate acestea indica faptul ca segmentul rezidential din Cluj-Napoca nu si-a regasit inca stabilitatea. La sfarsitul primului trimestrul, Indicele imobiliare.ro indica valoarea de 1.037 euro/mp util pentru apartamentele din Cluj-Napoca.
Astfel, valoarea inregistrata la sfarsitul lunii martie este cu 2,6% mai ridicata decat cea a lunii februarie (1.011 euro/mp util pentru luna februarie), respectiv cu 4,3% mai ridicata decat valoarea lunii ianuarie (994 euro/mp pentru luna ianuarie).
Desi pretul solicitat pentru apartamentele noi se mentine sub cel al apartamentelor vechi din oras, aceasta categorie imobiliara a avut o evolutie spectaculoasa pe tot parcursul primului trimestru", se arata in analiza imobiliare.ro.
In luna ianuarie pretul mediu cerut pentru apartamentele noi era de 887 euro/mp, acesta crescand la 892 euro/mp in februarie, iar in martie a trecut pragul de 1.000 euro, ajungand la 1.011 euro/mp.
Totodata, valoarea curenta este cu 5,1% mai mare decat cea inregistrata in luna martie 2009. Nici pretul apartamentelor vechi nu a ramas neschimbat. Acesta a scazut cu 0,9% in ultima luna, de la 1.057 euro/mp (valoare inregistrata in luna februarie), pana la 1.047 euro/mp (valoare atinsa la sfarsitul primului trimestru).
Totusi, fata de prima luna a anului, valoarea actuala este cu 1,4% mai ridicata.
Indicele imobiliare.ro arata ca pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990 a ajuns la sfarsitul lui martie la valoarea de 1.047 euro/mp util.
In primul trimestru, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele vechi cu doua si trei camere: -3.1%, respectiv -3.6%.
Pe de alta parte, apartamentele cu o camera s-au scumpit cu 0,4% in acest interval, chiar daca in ultimele treizeci de zile, pretul pe metru patrat cerut pentru aceasta categorie imobiliara s-a redus cu 4%, de la 1.113 euro/mp in februarie, pana la 1.068 euro/mp in martie.
Constanta
In Constanta, apartamentele noi sunt mai scumpe, insa departe de valoarea inregistrata acum un an. Per ansamblu, apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu aproape 2% in primul trimestru al anului.
In martie, Indicele imobiliare.ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1.035 euro/mp util, in comparatie cu valoarea lunii ianuarie care era de 1.053 euro/mp de suprafata utila.
Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu 19,5% mai mica.
Diferenta dintre valorile medii ale preturilor apartamentelor vechi si a celor noi a crescut spre sfarsitul intervalului, chiar daca in luna ianuarie aceste valori erau foarte apropiate: 1.052 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.054 euro/mp pentru cele noi.
In prezent, pretul mediu solicitat pentru apartamentele noi din Constanta este de 1.058 euro/mp util, respectiv 1.031 euro/mp util pentru cele vechi.
Pretul apartamentelor noi a inregistrat o crestere de 3,1% in luna martie, in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a ramas aproape neschimbat, +0,1% in luna martie, fata de luna februarie.
In ceea ce priveste apartamentele din blocurile vechi din Constanta, acestea s-au ieftinit per ansamblu, in primul trimestru al anului, insa ritmul de a fost diferit de la o categorie la alta.
Cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu trei camere, -5,3% fata de valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut, iar cea mai mica rata de ieftinire au avut-o apartamentele cu o camera: -0,5%.
Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit in primul trimestru cu 1,4%, in ciuda unei cresteri de 0,8% inregistrata in ultima luna.
Iasi
Potrivit analistilor de la imobiliare.ro, puternic afectata de criza, piata imobiliara din Iasi da semne clare de revigorare, evolutia lunii martie confirmand cresterile de pret inregistrate pe parcursul primului trimestru.
Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, la sfarsitul lunii martie, valoarea de 942 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 0,7% fata de luna februarie, respectiv cu 2,1% fata de luna ianuarie.
Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi se mentine ridicata: 1.022 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 913 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi.
In comparatie cu prima luna a anului, pretul mediu inregistrat la sfarsitul intervalului analizat este mai ridicat in cazul ambelor categorii: +2,4% in cazul apartamentelor noi, respectiv +2,3% in cazul celor vechi.
La sfarsitul primului trimestru, pretul apartamentelor vechi a revenit peste pragul psihologic de 900 euro, atingand valoarea de 913 euro in luna martie. Cu un pret mediu de 952 euro/mp util, apartamentele cu o camera raman in continuare cele mai scumpe.
"Interesanta este evolutia apartamentelor cu doua camere care s-au scumpit cu 2,9% in intervalul analizat. Apartamentele cu trei camere prezinta un pret mediu de 900 euro/mp util in luna martie, cu 1,2% mai mare decat pretul inregistrat in februarie, respectiv cu 1,4% mai mult decat valoarea inregistrata la sfarsitul anului trecut", se arata in analiza citata.
Timisoara
In Timisoara, pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila, conform Indicelui imobiliare.ro, a ajuns in luna martie la valoarea de 961 euro/mp, valoare cu 0,7% mai mica decat cea inregistrata in luna februarie, insa cu 0,8% mai ridicata decat cea din luna ianuarie.
Spre deosebire de inceputul anului, diferenta dintre pretul solicitat pentru apartamentele noi si cel solicitat pentru apartamentele situate in blocurile construite inainte de 1990, s-a accentuat.
Astfel, indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.021 euro /mp in cazul apartamentelor noi, fata de 952 euro/mp pentru apartamentele vechi.
Evolutia celor doua categorii imobiliare a fost diferita: la sfarsitul primului trimestru, pretul cerut de dezvoltatori pentru apartamentele noi a fost cu 5,4% mai ridicat decat cel inregistrat in luna ianuarie, in timp ce oscilatiile inregistrate in cazul apartamentelor vechi au fost practic nesemnificative, 952 euro/mp in luna martie, fata de 954 euro/mp in luna ianuarie.
In Timisoara, pretul cerut de agentiile imobiliare si proprietari pentru un metru patrat de suprafata utila la apartamentele vechi nu a avut o evolutie spectaculoasa in primul trimestrul al anului.
"Evolutia preturilor la apartamente in primul trimestru a fost oscilanta si foarte dinamica.
Dupa scaderile din prima luna a anului care au confirmat previziunile specialistilor, preturile au revenit in martie fiind foarte aproape de nivelul inregistrat la sfarsitul anului trecut.
Ramane de vazut daca aceste preturi vor fi validate de cumparatori sau daca, dimpotriva, trendul de scadere se va relua si vom asista la noi minime in 2010", a declarat directorul general al imobiliare.ro, Adrian Erimescu.