Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Imobiliare: pretul, criteriul de baza la cumpararea locuintei

Imobiliare: pretul, criteriul de baza la cumpararea locuintei

Majoritatea celor care doresc sa achizitioneze o locuinta au drept criteriu principal de selectie pretul, iar distributia in functie de bugetul de care dispun cumparatorii arata ca cei mai multi, respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% intre 60.001-100.000 euro si doar 15% peste 100.000 de euro, potrivit unui studiu al RealTime, preluat deMediafax.

"Ca urmare a scaderii puterii de cumparare accentuate, principalul criteriu de alegere este pretul, respectiv pentru 94% din respondenti.

Restul de 6% sunt cumparatorii de proprietati speciale, pentru care pretul nu este cel mai important criteriu", se arata in studiul RealTime, lansat joi la Targul Imobiliar National-tIMOn.

Criteriile secundare pretului, sunt in ordine locatia, calitatea constructiei, finisajele, brandul dezvoltatorului si suprafata locuintei.

"Tendinta din ultimii doi ani a fost achizitia de locuinte finalizate sau aproape de finalizare. Unul din motive a fost imposibilitatea dezvoltatorului de a-si respecta promisiunile, din cauza recesiunii economice", se spune in studiu.

Mai mult, cumparatorul de locuinte isi doreste un apartament, in apropierea mijloacelor de transport, care sa nu ii aduca mari cheltuieli de intretinere ulterior si siguranta ca va avea vecini la termenul de mutare.

Astfel, cei care iau in calcul locatia la alegerea unei locuinte sunt interesati de mijloacele de transport din zona - 67%, de gradul de dezvoltare urbanistica a zonei - 12%, de institutiile de invatamant - 12% si parcurile din apropiere - 9%.

In continuare creditele bancare reprezinta principala sursa de finantare, fiind indicata de 57% dintre respondenti, in timp ce 29% sunt dispusi sa accepte rate la dezvoltator.

Cei care au fonduri proprii reprezinta doar 14%.

"Cu toate ca cele mai multe solicitari sunt pentru achizitie prin creditare, numarul tranzactiilor este redus. Finantarea se acorda destul de greu in cazul in care imobilul achizitionat nu este finalizat.


In schimb, fata de acum 9-12 luni, se observa cresterea numarului de achizitii din resurse proprii", se mai precizeaza in studiu.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1654 ori
Citeste mai multe despreachizitii apartamente buget euro imobiliare