Imobiliare: pretul, criteriul de baza la cumpararea locuintei

Joi, 09 Septembrie 2010, ora 13:11
1919 citiri
Imobiliare: pretul, criteriul de baza la cumpararea locuintei

Majoritatea celor care doresc sa achizitioneze o locuinta au drept criteriu principal de selectie pretul, iar distributia in functie de bugetul de care dispun cumparatorii arata ca cei mai multi, respectiv 47%, au disponibili sub 60.000 de euro, 37% intre 60.001-100.000 euro si doar 15% peste 100.000 de euro, potrivit unui studiu al RealTime, preluat deMediafax.

"Ca urmare a scaderii puterii de cumparare accentuate, principalul criteriu de alegere este pretul, respectiv pentru 94% din respondenti.

Restul de 6% sunt cumparatorii de proprietati speciale, pentru care pretul nu este cel mai important criteriu", se arata in studiul RealTime, lansat joi la Targul Imobiliar National-tIMOn.

Criteriile secundare pretului, sunt in ordine locatia, calitatea constructiei, finisajele, brandul dezvoltatorului si suprafata locuintei.

"Tendinta din ultimii doi ani a fost achizitia de locuinte finalizate sau aproape de finalizare. Unul din motive a fost imposibilitatea dezvoltatorului de a-si respecta promisiunile, din cauza recesiunii economice", se spune in studiu.

Mai mult, cumparatorul de locuinte isi doreste un apartament, in apropierea mijloacelor de transport, care sa nu ii aduca mari cheltuieli de intretinere ulterior si siguranta ca va avea vecini la termenul de mutare.

Astfel, cei care iau in calcul locatia la alegerea unei locuinte sunt interesati de mijloacele de transport din zona - 67%, de gradul de dezvoltare urbanistica a zonei - 12%, de institutiile de invatamant - 12% si parcurile din apropiere - 9%.

In continuare creditele bancare reprezinta principala sursa de finantare, fiind indicata de 57% dintre respondenti, in timp ce 29% sunt dispusi sa accepte rate la dezvoltator.

Cei care au fonduri proprii reprezinta doar 14%.

"Cu toate ca cele mai multe solicitari sunt pentru achizitie prin creditare, numarul tranzactiilor este redus. Finantarea se acorda destul de greu in cazul in care imobilul achizitionat nu este finalizat.

In schimb, fata de acum 9-12 luni, se observa cresterea numarului de achizitii din resurse proprii", se mai precizeaza in studiu.

Mai puțini bani pe pensii, mai multe fonduri pentru armată. Șeful NATO cere regândirea sistemelor publice
Mai puțini bani pe pensii, mai multe fonduri pentru armată. Șeful NATO cere regândirea sistemelor publice
Dacă nu cresc cheltuielile pe armată, europarlamentarii ar trebui „să-și scoată cursurile de limbă rusă sau să meargă în Noua Zeelandă”, le-a transmis secretarul general al NATO,...
#achizitii, #apartamente, #buget, #euro, #imobiliare , #Apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9759 RON

0.0010

1 USD = 4.8284 RON

-0.0063
  1. Peste 20.000 de bugetari vor rămâne șomeri după restructurarea anunțată de Guvernul. Ce instituții vor fi desființate sau comasate
  2. Angajații din IT, în fața unor mari schimbări pe piață. „Pozițiile care erau căutate în mod tradițional au început să fie înlocuite”
  3. Majorările salariale realiste pe care le pot primi angajații din mediul privat în 2025
  4. Muncitorii calificați, la mare căutare pe piața muncii în 2025. Ce alte specializări sunt în top
  5. Ministrul care ”nu are niciun fel de problemă” să dea oameni afară: ”Măsuri de eficientizare a administrației publice”
  6. Piața muncii, din ce în ce mai volatilă. Peste 60% din angajați caută un nou loc de muncă, cu salariu mai bun
  7. Câți muncitori străini din afara UE pot veni în România în 2025: "Nu este şi obligatoriu ca aceste locuri să fie ocupate"
  8. Ghid pentru gestionarea veniturilor mici: cum să-ți organizezi bugetul pentru a face față cheltuielilor