Imobiliare: pretul apartamentelor inregistreaza cresteri timide

Luni, 04 Aprilie 2011, ora 11:29
2172 citiri
Imobiliare: pretul apartamentelor inregistreaza cresteri timide

Piata imobiliara incepe sa se dezmorteasca, potrivit unui studiu imobiliare.ro care arata faptul ca interesul cumparatorilor pe segmentul rezidential s-a mentinut la un nivel ridicat in luna martie, iar pretul de vanzare pentru apartamente a inregistrat o usoara crestere, de 0,9% fata de luna februarie, desi, comparativ cu anul trecut, valoarea apartamentelor este in continuare cu 13,9% mai mica, pana la un cost mediu de 1.211 euro/metru patrat.

Pretul mediu de strigare pentru apartamentele din blocurile vechi din Constanta a inregistrat o crestere de 0,3% in luna martie, atingand valoarea de 940 euro/mp util. Pe categorii de apartamente, insa, singurele care s-au scumpit au fost apartamentele cu trei camere cu 0,8%, in timp ce proprietarii apartamentelor cu doua camere au redus preturile cu 0,3%. 

Garsonierele s-au ieftinit cu 3,9%. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cea mai mare diferenta de pret se inregistreaza in cazul apartamentelor cu doua camere, 10,7%, iar cea mai mica, de 7,2%, apare in cazul apartamentelor cu trei camere."

Preturile au evoluat timid dar diferit in cele sapte orase pe care le analizam osciland intre -2,5%, cel mai mare procent de scadere fiind inregistrat la Ploiesti si +1,3%, varf atins de segmentul apartamentelor noi din Brasov. In perioada urmatoare, va exista un relativ echilibru pe piata rezidentiala intretinut in buna masura de asteptarea unor semnale pozitive concrete pe plan economic, dar si de largirea adresabilitatii Programului Prima Casa", sublineaza Adrian Erimescu, directorul general imobiliare.ro.

Bucuresti

Indicele imobiliare.ro pentru Bucuresti indica, pentru luna martie, o valoare medie de 1.169 euro/mp util (+0,8%) pentru apartamentele noi si vechi din Capitala, inregistrand, pentru a treia luna consecutiv, o crestere. In comparatie cu aceeasi luna a anului 2010, preturile solicitate in prezent sunt cu 9,9% mai mici.

Tendinta de crestere a fost resimtita pe ambele segmente: nou si vechi.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi din Bucuresti a ajuns in luna martie la valoarea de 1.330 euro/mp util, in crestere cu 0,3% fata de luna februarie.

Totodata, apartamentele noi sunt cu 11,7% mai ieftine decat in martie 2010. Cea mai interesanta evolutie au avut-o apartamentele noi cu trei camere, care s-au scumpit cu 0,7%. Garsonierele au inregistrat cea mai mare scadere de pret in ultimele 30 de zile, de 0,9%. In schimb, pretul apartamentelor noi cu doua camere a inregistrat o scadere de 0,1% in a treia luna a anului.

In luna februarie, pretul apartamentelor vechi din Capitala a avut o evolutie in crestere. Valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru aceasta categorie de apartamente a ajuns la 1.100/euro mp de suprafata utila, cu 0,9% mai mult decat in luna precedenta, dar cu 11,4% mai putin decat in aceeasi perioada a anului trecut. Garsonierele si apartamentele cu doua camere s-au scumpit cu 0,9%, respectiv 0,2%. Si in cazul apartamentelor vechi, vedete au fost unitatile cu trei camere al caror pret a crescut cu 2,4%.

Brasov 

Brasovul se regaseste printre orasele care au cunoscut o evolutie in crestere a preturilor in luna martie. Conform Indicelui imobiliare.ro, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 874 euro/mp de suprafata utila, cu 0,7% mai mult decat in luna februarie. In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, pretul mediu actual este cu 8,2% mai mic.

Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 939 euro/mp si a crescut in ultimele treizeci de zile cu 1,3%. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, apartamentele noi sunt cu 7% mai ieftine. Si in cazul apartamentelor vechui, pretul solicitat de proprietari in luna martie a crescut.

In martie, in Brasov, apartamentele vechi s-au scumpit cu 0,6%, pretul acestora urcand de la 865 euro/mp util pana la o valoare medie de 870 euro/mp util. Aproape toate tipurile de apartamente vechi au inregistrat cresteri. Garsonierele au cunoscut cea mai mare corectie de pret : +1,4%.

Pretul cerut pentru apartamentele cu doua camere a crescut in martie cu 0,1%. Apartamentele cu trei camere au inregistrat o crestere de 0,6%, iar cele cu patru camere s-au ieftinit cu 0,1% in intervalul analizat. In comparatie cu martie 2010, preturile apartamentelor vechi din Brasov sunt in prezent cu pana la 10,4% mai ieftine.

Cluj-Napoca

Indicele imobiliare.ro pentru Cluj-Napoca a inregistrat o usoara scadere de 0,1%, in martie. Astfel, pretul mediu pentru apartamentele scoase la vanzare in Cluj-Napoca pentru a treia luna din an este de 988 euro/mp util. Valoarea actuala este cu 4,7% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni.

Scaderea de pret a fost resimtita atat pe segmentul apartamentelor noi cat si in cazul apartamentelor vechi. Pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 0,1% in ultimele treizeci de zile, pana la 969 euro/mp. Pretul apartamentelor vechi a scazut cu 0,2% in ultimele 30 de zile.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele vechi scoase la vanzare in Cluj-Napoca a ajuns la valoarea medie de 998 euro/mp util, in a treia luna a anului, in scadere cu 0,2% fata de luna februarie.

Cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul garsonierelor vechi, unde a fost constatata o crestere importanta de 2,7%. Apartamentele cu trei camere s-au ieftinit cu 1,2% in ultimele treizeci de zile, in timp ce apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o scadere de 1%.

Preturile solicitate pentru apartamentele vechi sunt cu pana la 4,8% mai mici in comparatie cu luna martie 2010, cea mai mare diferenta fiind inregistrata in cazul garsonierelor. 

Constanta 

Preturile apartamentelor din Constanta au pierdut terenul castigat in februarie si au scazut cu 0,4% in martie, revenind la valorile de la inceputul anului si anume 941 euro/mp util.

Pretul mediu cerut pentru apartamentele noi a scazut cu 2,8% de la 972 euro/mp util pana la 945 euro/mp util. Tendinta nu s-a manifestat insa in cazul apartamentelor vechi al caror pret mediu pe metru patrat util a inregistrat, in martie, o crestere de 0,3%, atingand valoarea de 940 euro/mp util.

Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 9,1% mai mici.

Timisoara 

Optimismul proprietarilor de apartamente din Timisoara a mai scazut in martie. Preturile apartamentelor din principalul oras din vestul tarii inregistreaza o scadere de 0,7%. Valoarea Indicelui imobiliare.ro inregistrata pentru a treia luna din an coboara din nou sub pragul de 800 euro, pana la 798 euro/mp util.

La Timisoara intalnim cea mai mare diferenta de pret fata de aceeasi perioada a anului trecut: 17%. Apartamentele noi s-au ieftinit in intervalul analizat cu 0,7%. Pretul mediu pentru aceasta categorie este de 843 euro/mp util. In acelasi timp, pretul solicitat pentru apartamentele vechi scoase la vanzare a scazut 1%. 

In martie, pretul cerut de proprietari si intermediari pentru un metru patrat de suprafata utila in cazul apartamentelor vechi a ajuns la 789 euro, cu 1% mai putin decat in februarie. Apartamentele vechi cu patru camere au inregistrat cea mai mare scadere de pret, de 1,8%. Apartamentele cu doua camere s-au ieftinit cu 1%.

Garsonierele au inregistrat o scadere de 0,6%, in timp ce pretul apartamentelor cu trei camere a scazut cu 0,7%.

In comparatie cu luna martie 2010, apartamentele sunt mai ieftine cu un procent cuprins intre 10% in cazul garsonierelor si 18,5% in cazul apartamentelor cu trei camere.

Iasi 

Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica, pentru luna martie 2011, o valoare medie de 786 euro/mp util in cazul apartamentelor construite inainte de 1990, in scadere cu 2,2%, fata de luna februarie. Iasiul devanseaza astfel Timisoara intr-un top al oraselor cu cele mai ieftine apartamente vechi.

In comparatie cu luna martie 2010, preturile solicitate in prezent pentru aceasta categorie de apartamente sunt cu 13,9% mai mici. Tendinta de scadere a fost resimtita si in cazul apartamentelor noi al caror pret a scazut pana la 948 euro/mp util (-0,4%) in ultima luna.

#imobiliare, #piata imobiliara, #pret apartament, #pret apartament doua camere , #Apartamente