Guvernul pune romanii la plata: 700 de euro ca sa-si izoleze termic locuinta

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 17:44
2867 citiri
Guvernul pune romanii la plata: 700 de euro ca sa-si izoleze termic locuinta

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Locuintei, Vasile Blaga, a declarat la Brasov, ca izolarea termica a unui apartament, prin programul guvernamental "50-30-20" va costa circa 3.500 de euro.

"Asta inseamna cam 1.750 euro pe bugetul de stat, 1.150 euro primaria si cam 700 - 750 euro proprietarii. Asta ne-a iesit noua pe media mediilor. Ma bucur ca aproximativ 90% din proiectele propuse din teritoriu se incadreaza in aceasta suma. Am lansat aceasta medie pornind de la putinele blocuri care s-au reabilitat in ultimii opt ani, adica 89 de blocuri, cu aproximativ 1.800 de locuinte, aproape nimic la nivel national", a declarat ministrul Blaga.

Conform declaratiilor ministrului, blocurile care vor fi reabilitate termic sunt situate in toate zonele tarii, in toate regiunile climatice, suma fiind calculata pentru toate lucrarile obligatorii prevazute de Ordonanta 18/2009, respectiv izolarea hidro si termo a parterului, acolo unde nu sunt spatii comerciale, termo si hidroizolarea acoperitului si schimbarea intregii tamplarii cu tamplarie performanta, anveloparea propriu-zisa, plus lucrarile de montare-demontare a instalatiilor de pe blocuri - telefonie, cabluri, gaze - si lucrari de refacere a instalatieilor termice.

Din aceste cheltuieli nu vor face parte cele pentru mansardarea blocurilor, aceste cheltuieli trebuind sa fie suportate de catre proprietari, chiar daca acestea vor fi parte componenta a proiectelor generale.

"Tinta clar prevazuta in lege este sa nu se depaseasca un consum de 100kw/ora/mp suprafata utila, asta insemnand consum energetic clasa A, in conditiile in care acum ne incadram la clasa D - E, cu 280 kw/ora.

Pentru finantarea programului, ministerul a prevazut un buget de 360 milioane lei vechi, iar prioritizarea proiectelor va fi pe principiul «primul venit, primul servit»", a incheiat Vasile Blaga.

Plenul Senatului a adoptat, in urma cu aproximativ doua saptamani, de urgenta, fara sa aduca amendamente, Ordonanta de Urgenta privind proiectul de reabilitare termica a locuintelor.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului privind cresterea performantei energetice pentru incalzire la blocurile de locuinte se refera la reglementarea lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte construite dupa proiecte elaborate in perioada 1950-1990.

Prin aceasta ordonanta, finantarea executarii lucrarilor de interventie pentru izolarea termica a blocurilor de locuinte se asigura in raport de 50% din alocatii de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Locuintei.

30% din fonduri sunt aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ori se obtin din alte surse legal constituite, iar 20% provin din fondul de reparatii al asociatiei de proprietari si/sau din alte surse legal constituite.

De asemenea, textul Guvernului prevede ca toate costurile de proiectare a lucrarilor de interventie vor fi suportate integral din bugetele locale.

 

#apartamente, #blocuri, #izolare, #preturi, #termica , #Apartamente

Curs valutar

1 EUR = 4.9771 RON

0.0001

1 USD = 4.6535 RON

0.0132
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Joburi de vară pentru studenți. În ce domeniu te poți angaja în vacanță
  3. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  4. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem