Evenimentele care au influentat piata imobiliara in 2009

Joi, 24 Decembrie 2009, ora 11:03
2669 citiri
Evenimentele care au influentat piata imobiliara in 2009

In 2009, piata imobiliara a inregistrat o serie de schimbari, printre care se numara ieftinirea apartamentelor, lansarea programului Prima Casa, finalizarea celui mai mare mall din Romania, precum si primul faliment semnificativ.

Potrivit unei analize realizate de Ziarul Financiar, proprietarii apartamentelor vechi cu trei camere din Bucuresti si-au ajustat in acest an pretentiile cu 23%, pana la un nivel mediu de circa 90.000 de euro.

Anul acesta a avut loc inaugurarea celui mai mare mall din Romania - Cotroceni Park in Bucuresti, in urma unei investitii de 300 milioane de euro. Centrul comercial are cea mai extinsa suprafata inchiriabila, respectiv 76.000 mp.

Pe de alta parte, un mall a fost inchis, din cauza rezultatelor slabe inregistrate la capitolul vanzari. Proprietarii Armonia Center din Braila au decis sa inchida proiectul in care investisera 45 de milioane de euro.

Desi masura a fost anuntata drept una temporara, pentru circa sase-noua luni, dar pana la ora actuala reprezentantii companiei dezvoltatoare, RED Management Capital, nu au venit cu informatii suplimentare privind repozitionarea proiectului.

In toamna acestui an compania nord-irlandeza Mivan Kier, antreprenorul mallului Liberty Center din zona Trafic Greu si al ansamblului rezidential New Town din Dristor a intrat in insolventa. Firma a avut afaceri de 128 de milioane de euro in 2008, an la sfarsitul caruia datoriile se ridicau la 20 de milioane de euro.

Dupa insolventa Mivan Kier, companii precum Ozer Construction, Plus Development, Sigma Proiect, Copper Beech sau Plus Development au urmat aceeasi cale, pe fondul datoriilor acumulate si al blocarii pietei.

#piata, #imobiliara, #apartamente, #cotroceni, #mall, #faliment, #insolventa , #Apartamente