Dezvoltatorii scot pe taraba apartamente mai ieftine

Joi, 05 Februarie 2009, ora 23:40
4126 citiri
Dezvoltatorii scot pe taraba apartamente mai ieftine

Ofertele prezentate la Targul National Imobiliar includ locuinte mai ieftine cu pana la 500 de euro pe metrul patrat construit.

Deoarece clientii se lasa asteptati, sperand intr-o scadere mai mare a preturilor, dezvoltatorii mizeaza pe promotii pentru a atrage vizitatorii care vin la TNI, targul imobiliar care se desfasoara pana duminica la Palatul Parlamentului. Practic nu exista dezvoltator imobiliar sau agentie imobiliara ce promoveaza proiecte imobiliare de apartamente noi care sa nu se laude cu reduceri de pret. Spre exemplu, in ansamblul rezidential Confort City, care este compus din nu mai putin de 1.680 de locuinte, un apartament cu doua camere costa 79.900 de euro, cu TVA de 5%. Pretul de plecare al aceluiasi apartament a fost de 103.900 de euro, fara TVA.

„Oferta este valabila in conditiile in care cumparatorul plateste 50% avans din valoarea apartamentului”, ne-a spus Silvia Melcescu, sales manager in cadrul firmei Domus Stil.
 
O alta firma care a apelat la micsorarea preturilor la cele doua ansambluri pe care le dezvolta este Nordului Houses. Ansamblurile sunt construite in zonele Titan si Lacul Morii. Primul este alcatuit din 141 de apartamente, iar cel de-al doilea din 140 de unitati locative. Din ambele s-au vandut 30%, respectiv 50% dintre apartamente.

La ansamblul din Titan preturile sunt acum de 1.150 de euro/mpc, fara TVA, in timp ce in momentul lansarii proiectului erau de 1.500 de euro plus TVA, iar in ansamblul de la Lacul Morii pretul a ajuns de la 1.150 la 960 de euro metrul patrat construit. Garsonierele si apartamentele de doua camere beneficiaza de TVA de 5%. „Preturile au scazut din cauza vanzarilor mici, respectiv a inaspririi normelor de creditare. Vanzarile din acest an sunt mai mici cu 50% decat anul trecut”, ne-a spus Alexandra Secara, consultant imobiliar al dezvoltatorului.
 
Un alt ansamblu la care dezvoltatorul a redus preturile este Champions Residence. in momentul lansarii, anul trecut, pretul metrului patrat construit era de 1.500 de euro, cu TVA inclusa, iar in aceasta perioada se comercializeaza cu 1.000 de euro metrul patrat, cu tot cu TVA. „Este o promotie care este valabila timp de sase saptamani si vizeaza comercializarea a 20 de apartamente”, ne-a spus Luciana Petrescu, director general la Net Worth Advisory.
 
Tranzactii tot prin credit

In momentul de fata, putinele tranzactii care se mai fac sunt facute tot cu clientii care isi permit sa contracteze un credit. „Cei care au bani asteapta ca preturile sa mai scada, dar se poate sa astepte degeaba, intrucat dezvoltatorii s-au apropiat de limita marjei de profit. 90% dintre tranzactiile care se mai fac sunt facute cu imprumut de la banca”, sustine Doru Marculescu, manager de proiect in cadrul agentiei imobiliare Euro Est.

#dezvoltator, # apartament, # ieftin , #Apartamente