Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu ochii pe pretul apartamentelor

Cu ochii pe pretul apartamentelor

90% din cladirile din Romania sunt construite inainte de Revolutie. Acesta este rezultatul unui studiu pentru principalele orase din tara realizat de grecii de la EFG Eurobank Property Services.

Cel mai ridicat pret pe metru patrat de apartament se inregistreaza tot in Capitala, in sectorul 1, unde un apartament construit inainte de '89 poate ajunge si la 1.000 de euro pe metru patrat, in zona centrala. In restul tarii, o medie a pretului pe apartamentele mai vechi de 20 de ani este de 600 de euro metrul patrat, cu fluctuatii cuprinse intre 300 de euro/mp, in Giurgiu, si 780 de euro/mp, in Cluj-Napoca. Studiul a fost realizat pe un numar reprezentativ de cladiri din cele mai importante zone ale marilor orase. Managerul general al EFG Eurobank Property Services, Polydoros Zekkos, a tras un semnal de alarma in ceea ce priveste nivelul ridicat al preturilor si a indicat o stabilizare a acestora abia peste 10 ani, intrarea in Uniunea Europeana fiind un element decisiv al acestei stabilizari. Pana atunci insa, romanii vor fi nevoiti sa se confrunte cu ridicari semnificative ale preturilor la apartamente.

In tara, cel mai ridicat pret pe metrul patrat de apartament construit intre 2000 si 2005 se inregistreaza in Bacau, cu 1.036 euro/mp, mult mai ridicat fata de cel din Timisoara, unde nivelul pretului este de 834 euro/mp. Polydoros Zekkos explica aceasta diferenta prin oferta saraca a proiectelor rezidentiale bacauane fata de afluxul de proiecte din Timisoara. Un alt motiv il reprezinta taxele locale mari percepute de administratia Bacaului. Pretul pe metru patrat de apartament in Bacau este similar cu cel din sectorul 3 al Capitalei, unde noile proiecte rezidentiale au inceput sa prinda contur de ceva timp. Bucurestiul atinge si 2.000 de euro/mp la apartamentele construite intre anii 2000 si 2005 in zone ultracentrale din sectorul 1.

Prea putine cladiri postdecembriste

Perioada 1990-1999 a fost una moarta pe planul noilor constructii. Cele mai multe cladiri construite in aceasta perioada le are Sibiul, acestea reprezentand 20% din totalul cladirilor municipiului. Media pretului pe metru patrat al acestor apartamente este de 610 euro. Jumatate din cat are Sibiul au locuitorii din Baia Mare si Pitesti, unde procentul apartamentelor din aceasta perioada este de 10%, pretul incadrandu-se in 500 de euro/mp.

Cel mai prost la acest capitol stau clujenii, unde anii '90 au insemnat o stagnare pentru noile constructii. Aici, doar 1% din apartamente sunt ridicate in anii '90, iar pretul acestora atinge cote de peste 700 de euro metrul patrat. Cel mai mare pret pentru apartamentele din aceasta perioada este inregistrat in Constanta, cu 856 de euro/mp, iar cel mai mic pret il au iesenii, care platesc metrul patrat cu 519 euro.

In Bucuresti, situatia este diferita de restul tarii. Cele mai multe apartamente au fost construite in sectorul 2, unde pretul variaza intre 1.000 si 1.400 euro/mp. Doar 3% din cladirile din sectorul 1 al Capitalei au fost ridicate intre '90 si '99, insa aici pretul este cel mai ridicat, cu variatii cuprinse intre 1.300 si 1.500 euro/mp.

Pretul nu este stabilit de vechime

In studiul realizat de greci, vechimea apartamentelor este luata ca un etalon in calcularea pretului. Nu de aceeasi parere sunt si analistii imobiliari, care considera ca principal criteriu de calculare a pretului unei locuinte locatia acesteia si, in ultimul caz, vechimea ei. "Este normal ca preturile apartamentelor construite dupa 1990 sa fie mai mari decat cele construite in regimul comunist, pentru ca dupa '90 nu s-a mai construit pentru clasa medie. Dupa '90 au construit doar cei care aveau bani si si-au ridicat vile sau apartamente de lux.

De-abia acum au inceput sa mai apara investitori in zona locuintelor pentru clasa medie, iar statul nu a facut decat sa construiasca niste locuinte proaste, si asta tot din 2000 incoace.

Cel mai mult la stabilirea pretului unui apartament conteaza locatia si, in ultimul rand, vechimea constructiei. Conteaza vechimea doar daca apartamentul a fost ridicat inainte de cutremur si acesta a afectat rezistenta cladirii", a mentionat vicepresedintele Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare, Cristian Popescu Ialomita.

Banii Nostri

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 972 ori