Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Creditele, cresterea salariilor si scumpirea terenurilor urca pretul apartamentelor

Creditele, cresterea salariilor si scumpirea terenurilor urca pretul apartamentelor

Apartamentele noi ar putea urca cu cu minimum 25-50% in urmatorii 3-5 ani, pe fondul maririi numarului de credite ipotecare, al cresterii salariilor in constructii si al scumpirii terenurilor, declarat de marketing de la ESOP Consulting, Andreea Andrei.

Masurile luate de Banca Nationala a Romaniei prin eliminarea avansului obligatoriu, de 25% la creditele ipotecare, dar si a obligativitatii respectarii plafonului de indatorare (de maximum 35%) de catre bancile comerciale sunt principalii factori, care contribuie la cresterea numarului de credite ipotecare, spune Andrei.

Un alt factor care va determina scumpirea apartamentelor il reprezinta costurile tot mai mari pentru forta de munca in constructii, precum si cresterea preturilor la terenuri, considera analistii companiei imobiliare ESOP. Segmentul cel mai dinamic al pietei rezidentiale va fi cel al apartamentelor pentru clasa medie si medie plus. In acest sens, oferta a crescut constant in ultimii doi ani, dupa ce au fost lansate pe piata mai multe cladiri de 10-50 apartamente, dar si complexuri rezidentiale care ajung la 1.000-1.500 apartamente.

Potrivit ESOP, profilul cumparatorului de locuinte pentru clasa medie si medie plus sunt persoanele tinere (25-35 ani), active, respectiv familiile tinere care au nevoie de o casa sau investitorii care achizitioneaza locuinte cu scopul inchirierii sau revanzarii. "Peste 70% din tranzactiile de vanzare-cumparare ii vizeaza pe cei ce doresc sa locuiasca in casele respective, iar mai mult de 80% din tranzactii se fac prin intermediul creditelor ipotecare", a precizat Andreea Andrei.

Pentru clasa medie, cei mai importanti factori care influenteaza decizia de cumparare o reprezinta accesul facil catre mijloacele de transport in comun, centrele comerciale, parcurilor, spatiilor verzi si distantele fata de centrul orasului.

Pretul de vanzare al locuintelor pentru clasa medie si medie plus este cuprins intre 1.000 si 1.800 euro metrul patrat construit. In zona Baneasa, apartamentele pentru clasa medie se vand cu 1.600 - 1.700 euro mp construit, iar in Unirii (Alba Iulia) cu 1.300- 1.800 euro mp construit. Persoanele care vor sa achizitioneze o locuinta noua in Unirii (Vitan Mall) achita intre 1.300 si 1.500 euro mp construit. Cele mai ieftine apartamente noi pot fi cumparate in zonele semicentrale (Vitan, Militari, Drumul Taberei, Colentina, Titan, Teodor Pallady), unde un metru patrat construit costa intre 900 si 1.400 euro mp.

Suprafata la care se aplica pretul este compusa din suprafata construita, plus o cota parte din suprafata spatiilor comune. Acestea din urma reprezinta acel procent din totalul spatiilor comune (casa scarii, lift, holuri) aflate in proprietatea comuna a tuturor proprietarilor din respectiva cladire. Suprafata construita este egala cu suprafata utila, inclusiv ziduri interioare si exterioare, plus balcoane.

Esop Consulting este o companie imobiliara romaneasca infiintata in 2002, care se pozitioneaza in topul primelor cinci companii din Bucuresti, pe segmentul inchirierilor de birouri, potrivit companiei.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 920 ori