Ce alegem: vila sau apartament?

Luni, 04 Septembrie 2006, ora 19:24
1455 citiri

Cele mai cautate, dar si cele mai potrivite locatii pentru contruirea unei vile sunt cele situate in apropierea marilor orase, de preferat in zonele rezidentiale.Vecinatatea cu un lac sau o padure, accesul facil la autostrada si la zona centrala a orasului - sunt facilitatile care favorizeaza o ampla dezvoltare rezidentiala a unei zone", este de parere Claudia Dascalescu, senior consultant in cadrul departamentului rezidential al DTX Echinox.

De ce sunt tot mai cautate zonele de periferie pentru construirea unei vile? Se pare ca punctul forte al unei astfel de achizitii il reprezinta randamentul investitiei in sine. Mai putem vorbi despre alti factori esentiali, cum ar fi nevoia de intimitate si spatii verzi largi, la care se adauga preferintele orasenilor pentru zonele linistite si nepoluate, in detrimentul celor din interiorul spatiului urban, intens tranzitate de autovehicule.

Aceeasi opinie este sustinuta si de Ionut Bodea, director de marketing la "Baneasa Investiment". In ceea ce priveste preferintele celor care vor sa-si construiasca o casa, "s-a observat o dezvoltare a Bucurestiului cu preponderenta catre zona de nord". In opinia sa, "este usor de inteles aceasta dezvoltare, avand in vedere dorinta celor care isi cumpara o casa de a evada intr-o zona verde si nu catre una cu beton si asfalt din centru si din partea de sud a Bucurestiului. Cred ca o mare pare a potentialilor clienti se orienteaza spre zona de Nord a Capitalei. Pe de alta parte, o dezvoltare importanta se mai constata in estul si vestul Bucurestiului". In ceea ce priveste preturile, "tendinta de crestere este mai scazuta, dar isi pastreaza trendul ascendent", a subliniat Ionut Bodea.

Avantajele unei vile

Vila sau apartament de bloc? E o intrebare pe care si-o pun multi dintre cei care doresc sa investeasca in achizitionarea/ridicarea unei locuinte. Mai intai trebuie sa asezi in balanta avantajele unei astfel de constructii, in cazul construirii unei vile. Constructia propriu-zisa iti poate lua destul timp si nervi: de la achizitionarea terenului, la obtinerea avizelor de constructie, pana la gasirea unui arhitect privind intocmirea proiectului, dar si a constructorilor care urmeaza s-o ridice. In cazul in care o achizitionaezi gata-construita, trebuie sa ai in vedere faptul ca nu ai garantia materialelor folosite si nici satisfactia ca vila a fost facuta exact pe gustul sau. In schimb, daca achizitionezi vila "la cheie" poti iesi mai ieftin, in cazul in care suma respectiva include si costul terenului. Alte beneficii de care se pot bucura locuitorii unor vilele din parcurile rezidentiale sunt: paza asigurata, gradinita pentru copii, loc de joaca, servicii de baby-sitting, piscina.

Totodata, trebuie sa ai in vedere faptul ca spatiile locuibile sunt mai mari. In sfarsit, ai intimitate, avand in vedere lipsa vecinilor si a spatiilor comune. De asemenea, beneficiezi de un numar mai mare de locuri de parcare, gradini si spatii verzi amenajate. Putem vorbi si despre alte facilitati, cum ar fi: piscina si sala de fitness proprii.

In functie de locatie si de facilitatile puse la dispozitie, pretul vilelor din cadrul complexurilor rezidentiale au cunoscut o crestere constanta, sustinuta de o cerere continua din partea clientilor. Specialistilor departamentului rezidential al DTX Echinox, pentru sfarsitul anului estimeaza o usoara crestere a preturilor apartamentelor situate in zona de nord a orasului, datorita numarului redus de proiecte rezidentiale de lux comparativ cu cererea reala pentru acest segment de piata.

Avantajele unui apartament de bloc

Este lesne de inteles ca un apartament de bloc va fi preferat de cei care nu dispun de venituri lunare prea consistente, avand in vedere costurile de intretinere, relativ mai mici in comparatie cu cele ale vilelor. Un alt avantaj consta in faptul ca proprietarul unui apartament de bloc dispune de un grad de securitate mai mare si posibilitatea unei vederi panoramice (in functie de caz). Nu trebuie omise facilitatile minime de care dispun locuitorii apartamentelor de bloc, cum ar fi centrele comerciale ori mijloace de transport in comun, care situate in imediata apropiere.

Atentie insa la apartamentele situate in cladiri vechi, de peste 60 de ani! Vechimea constructiei si cheltuielile de renovare care se impun - fac ca un astfel de apartament sa fie foarte costisitor.

In functie de locatie si de facilitatile puse la dispozitie, pretul vilelor din cadrul complexurilor rezidentiale au cunoscut o crestere constanta, sustinuta de o cerere continua din partea clientilor.

Pentru sfarsitul anului sunt estimate usoare cresteri ale preturilor la apartamentele situate in zona de nord a orasului, din cauza numarului redus de proiecte rezidentiale de lux comparativ cu cererea reala pentru acest segment de piata.

Pretul terenurilor "inalta" cladirile

Din cauza preturilor in continua crestere a terenurilor aflate in locatii centrale, se prefera construirea cladirilor cu un regim de inaltime mare. Sunt luate aceste masuri pentru un randament maxim al investitiei, in acord cu procentul de ocupare si coeficientul de utilizare a terenului.

Nicoleta Margineanu

Bani pentru case