Cat te costa sa-ti renovezi apartamentul

Marti, 05 Iulie 2011, ora 16:59
3490 citiri
Cat te costa sa-ti renovezi apartamentul

Renovarea unui apartament de trei camere va costa cu 5-10% mai mult, din cauza cresterii pretului pentru materia prima folosita la produsele necesare pentru o astfel de activitate. 

Pretul produselor necesare renovarii locuintelor va spori, in urma cresterii de 15% a preturilor pentru materii prime cu care se confrunta producatorii de pe piata de lacuri si vopsele, potrivit unui comunicat al Asociatiei Industriei Vopselelor din Romania.

"Scumpirea se datoreaza deficitului sporit de materii prime, pe fondul cresterii cererii pentru aceste materiale din partea altor industrii decat cea a vopselelor, dar si din partea pietelor in curs de dezvoltare din afara Europei. Costurile cu materiile prime reprezinta cel putin 50% din costurile finale ale producatorilor de lacuri si vopsele", se arata in comunicat.

In acelasi timp, piata romaneasca de vopsele a scazut de la peste 330 milioane euro in 2008, la mai putin de 250 milioane euro in 2010.

"Intr-o piata unde preturile tuturor componentelor unei constructii au scazut, preturile materiilor prime in industria vopselelor au crescut cu 20% in decembrie 2010, comparativ cu decembrie 2009. Producatorii de vopsele au fost obligati sa suporte peste 10% din cresterea medie, in timp ce inregistreaza o reducere a marjei brute si, in consecinta, o scadere a nivelului de profitabilitate", a declarat Zoltan Jakab, presedinte AIVR.

Producatorii de lacuri si vopsele nu pot inlocui materiile prime care lipsesc sau cele care au inregistrat cresteri semnificative de pret cu materii de calitate mai proasta, dar nici nu pot absorbi in totalitate asemenea cresteri.

Din acest motiv, sunt obligati sa transfere o parte din costuri catre consumatorul final.

Raportul dintre gradul de absorbtie a scumpirilor de catre producatori si cel resimtit de consumatori este de 50%.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
#apartament, #locuinta, #renovare, #renovare apartament, #vopsele , #Apartamente