Cat intarzii din cauza statului cand iti cumperi casa?

Luni, 06 Iunie 2011, ora 12:39
1711 citiri
Cat intarzii din cauza statului cand iti cumperi casa?

Un roman intarzie chiar si 80 de zile din cauza birocratiei din institutiile statului si din structurile financiar-bancare in procesul de achizitionare a unei locuinte, conform NewsIn.

Cel mai scurt interval, de minim sapte zile, este necesar doar pentru tranzactiile realizate cu banii jos, reiese dintr-un raport al companiei Be Igloo, care activeaza in sectorul rezidential.

"Achizitia unei locuinte cu banii jos necesita, in general, un interval de timp cuprins intre sapte si zece zile, tocmai pentru ca aceasta nu presupune contactul cu institutii financiare sau cu structuri ale statului. La polul opus se afla tranzactiile realizate prin intermediul programului Prima Casa, cu un interval care poate ajunge pana la 80 de zile", se arata intr-un raport transmis luni de Be Igloo, companie specializata in sectorul rezidential.
Potrivit oficialilor companiei, cand un client cumpara cu banii jos, semnarea contractului de vanzare - cumparare are loc in 7-10 zile de la luarea deciziei de achizitie, timp in care sunt pregatite toate actele necesare. In acest caz, dupa negocierea conditiilor contractuale, vanzatorul trebuie sa scoata extrase de carte funciara pentru autentificare de la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliara (OCPI), certificatul fiscal de la Administratia Financiara si adeverinta de la Asociatia de Proprietari.

Totodata, perioada de achizitie a unei locuinte printr-un credit imobiliar creste la doua la sase saptamani, fiind necesara parcurgerea mai multor pasi. Astfel, cumparatorul trebuie sa faca o rezervare a locuintei si sa incheie un antecontract de vanzare-cumparare. Vanzatorul trimite apoi bancii finantatoare a clientului toata documentatia proprietatii si scoate extrasul de carte funciara pentru informare de la OCPI, necesar la banca.
In momentul in care banca finantatoare detine toate documentele necesare atat de la vanzator, cat si de la client, aceasta desemneaza un evaluator pentru locuinta, urmand sa decida acordarea creditului intr-o perioada de la una pana la patru saptamani. Dupa aprobarea creditului de catre banca, vanzatorul scoate extrasele de carte funciara pentru autentificare, certificat fiscal, adeverinta de la asociatia de proprietari, urmand semnarea la notar. Acesta se ocupa de intabularea proprietatii, dupa intabulare, banca virand suma creditata catre vanzator.
In situatia in care clientul va achizitiona o locuinta prin intermediul programului Prima Casa, procedeul este putin diferit fata de accesarea unui credit ipotecar si poate avea o durata de pana la 80 de zile. Procedura necesita mai mult timp deoarece, dupa ce clientul primeste aprobarea financiara si juridica de la banca, vanzatorul va mai scoate un rand de extrase de carte funciara de informare de la OCPI, administratia financiara si cea de locatari, precum si certificat energetic.
Dosarul clientului este trimis apoi la Fondul de Garantare in vederea aprobarii garantiei pentru creditul bancar. Astfel, timpul de achizitie in aceasta situatie este cuprins intre 30 si 80 de zile, dupa caz.

#birocratie, #cumparare apartament, #acte necesare cumparare apartament , #Apartamente