Apartamentele vechi au ajuns mai ieftine, pe metrul patrat, decat cele noi

Luni, 29 Septembrie 2008, ora 10:05
2960 citiri
Apartamentele vechi au ajuns mai ieftine, pe metrul patrat, decat cele noi

Anul trecut apartamentele vechi erau mai scumpe cu 20%-30% decat cele noi, acum trendul s-a inversat.Cele mai ieftine locatii din Capitala sunt Berceni, Prelungirea Ghencea, Militari si Pantelimon.

Calculate la pretul pe metrul patrat, apartamentele vechi au fost pana nu demult mai scumpe decat cele noi. Preturile mari la cele noi se explica prin faptul ca suprafetele construite sunt mai mari, in loc de 25-35 de mp pentru o garsoniera proiectele noi ofera o suprafata efectiva de 40-55 de mp.

Inghetarea pietei tranzactiilor insa a determinat o scadere consistenta a preturilor cerute de proprietari. Dupa o crestere anuala de circa 35%-40% in 2007, anul acesta a adus o ieftinire medie de circa 15%, conform estimarilor reprezentantilor agentiilor imobiliare.


Principala piata este cea a apartamentelor vechi


In momentul de fata, peste 95% din fondul locativ al Capitalei, de circa 780.000 de locuinte, este reprezentat de unitatile construite inainte de 1990, locuinte vechi ce reprezinta de fapt principalul "ring de lupta" dintre vanzatori si cumparatori.

Cresterea economica a regiunii Bucuresti-Ilfov, statutul de capitala si cresterea salariilor mult peste media nationala au favorizat, cu multa intarziere, aparitia primelor proiecte rezidentiale noi, de anvergura, la inceputul anilor 2000.