Apartamentele si vilele de lux se vand inainte de a fi gata

Miercuri, 12 Octombrie 2005, ora 02:48
1234 citiri

Ibiza Golf&Light, American Village, Gardenia Village, Blue Village, La Stejari, Lakewood Village, Martha Bibescu, North Park Residence, Washington Residence sunt numele unor complexe rezidentiale care vor fi date in folosinta in acest an sau anul viitor. Nu mai putin de 712 vile sau apartamente vor fi disponibile in aceste complexe rezidentiale situate in localitati din jurul Bucurestilor. Preturile pornesc de la 600 si ajung la 2.500 euro metrul patrat. Pe segmentul rezidentialelor de lux, cererea este foarte mare si depaseste oferta. Asta inseamna ca in perioada urmatoare, pe acest segment, preturile vor creste.

Pe segmentul rezidential au fost finalizate mai multe proiecte destinate clientilor cu venituri mari, in zone cautate din Bucuresti: Kiselleff, Aviatorilor, Soseaua Nordului, Baneasa si Dorobanti. Datele sunt cuprinse intr-un studiu, pe semestrul I al acestui an, al firmei CB Richard Ellis.

Intr-un studiu paralel, al firmei Echinox se arata ca zonele preferate de constructii pentru noi locuinte sunt: partea centrala si de nord a Bucurestilor (Calea Victoriei, Dorobanti, Floreasca, Aviatorilor, Primaverii, Kiseleff si Herastrau). Mai spre nord, la marginea Bucurestilor, zonele Baneasa, Otopeni, Corbeanca si Snagov ofera un mediu mai putin poluat, mai multa liniste, precum si mai multa intimitate, se arata in studiul firmei Echinox. Oferta de vile moderne, precum si cea de apartamente creste in paralel cu cererea pentru finisari de inalta calitate, precum si cu facilitati ca: paza, servicii administrative, parcare sau sali de gimnastica ori piscine.

In studiul CB Richard Ellis se arata ca, in primul semestru al acestui an, cererea pentru cumpararea proprietatilor rezidentiale de lux a depasit-o pe cea pentru inchirieri. In aceste conditii, preturile de vanzare a acestor proprietati au crescut comparativ cu perioada similara a anului trecut. Cererea pentru cumparare a venit si din partea cetatenilor straini si a companiilor multinationale care au preferat sa achizitioneze apartamente pentru angajatii lor, decat sa le inchirieze. Oricum, studiul arata ca pretul de vanzare a proprietatilor rezidentiale a crescut foarte mult in ultimii anii, atat datorita diversificarii posibilitatilor de finantare, dar si pe fondul perspectivei de aderarea a Romaniei la Uniunea Europeana. Preturile de vanzare a proprietatilor de lux situate in zone ultracentrale din Bucuresti variaza intre 1.200 si 2.500 euro/mp.

Cu toate ca par foarte scumpe, aceste proprietati sunt foarte cautate. Circa 80% din oferta de locuinte de lux din ultimii doi ani, arata studiul Echinox, a fost vanduta inainte de finalizarea cladirilor.

Piata inchirierilor a cunoscut in trimestrul II al acestui an o crestere usoara, care s-a manifestat prin cresterea chiriilor cu 10% fata de inceputul anului. Pentru un apartament cu 2-3 dormitoare situat in zona de nord a capitalei, chiria poate ajunge pana la 3.500 euro/luna, iar vilele cu gradina se inchiriaza cu preturi cuprinse intre 5.000 - 8.000 euro/luna. Nivelul chiriilor va ramane relativ constant in urmatorii doi ani (plus/minis 10%), in functie de raportul dintre cerere si oferta existent pe piata la un moment dat.

Preturile vor creste in continuare

Analistul imobiliar Radu Zilisteanu spune ca majoritatea noilor proiecte au avut drept tinta persoanele cu foarte multi bani si de abia de acum inainte vor intra si investitori pe segementul constructiilor pentru clasa medie. "In ultima perioada, investitorii isi indreapta tot mai mult atentia catre segementul populatiei cu venituri medii, pentru care oferta rezidentiala este limitata", se arata in studiul CB Richard Ellis. Incep sa se realizeze investitii in proiecte rezidentiale de calitate, cu dotari si finisaje superioare, dar in locatii "secundare". Populatiei cu venituri medii i se adreseaza constructiile de tip vila de pana la 250 mp, in complexe rezidentiale si blocuri de apartamente cu suprafete cuprinse intre 100-170 mp. Pentru aceste proiecte, preturile pe metrul patrat variaza intre 700 si 1.100 de euro. Studiul CB Richard Ellis arata ca tara noastra devine interesanta pentru investitori in domeniul imobiliar. Totusi, segmentul rezidential va fi atractiv pentru fondurile private, dar mai ales pe domeniul de lux. Oferta va creste anul viitor cu 25-35% spun cei de la Echinox, dar nu va suplini cererea, care a crescut foarte mult. In aceste conditii, perspectiva este cea de crestere a preturilor, cu o rata anuala de 10-15%. Majoritatea proiectelor imobiliare care vor fi finalizate in urmatoarele 24 de luni, vizeaza mai mult segmentul de lux, caracterizandu-se printr-o calitate ridicata a constructiilor si a facilitatilor oferite: magazine, gradinite.

Adrian Nuta

Averea