Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apartamentele de 3 camere sunt cele mai cautate in Bucuresti

Apartamentele de 3 camere sunt cele mai cautate in Bucuresti


Aproape jumatate dintre cei aflati in cautarea unei locuinte in Bucuresti sunt interesati de apartamente cu trei camere, 65% au bugete de pana la 60.000 euro si doar 7% ar fi dispusi sa plateasca peste 100.000 euro pentru o achizitie, potrivit datelor portalului imobiliar Imopedia.ro.

"Acest comportament a putut fi observat pe piata din Romania incepand cu anul 2009, cand pretul locuintelor cu trei camere a scazut semnificativ, ajungand foarte aproape de cel al apartamentelor cu doua camere. Daca in perioada de boom imobiliar cele mai cautate proprietati erau garsonierele si apartamentele cu doua camere, astazi, la cinci ani de la izbucnirea crizei, romanii profita de scaderea pretului si vor locuinte cu mai multe camere. Astfel, 43% dintre bucurestenii dornici de achizitia unui apartament cauta proprietati cu trei camere, in timp ce 35% iau in calcul un apartament cu doua camere, iar 11% se gandesc la o garsoniera. Potrivit datelor Imopedia.ro, doar 9% dintre bucuresteni ar dori sa se mute intr-un apartament cu patru camere", se arata intr-un comunicat al portalului imobiliar.

Prima Casa, principalul punct de reper

Pretul pe care bucurestenii ar fi dispusi sa il achite intr-o tranzactie imobiliara se incadreaza in plafonul stabilit de Prima Casa, respectiv 60.000 euro, 28% dintre potentialii cumparatori au bugete care variaza intre 60.000 si 100.000 euro si doar 7% ar plati mai mult de 100.000 euro pentru o locuinta in Capitala.

Principalele criterii de cautare a unei locuinte sunt numarul de camere (39%), pretul (28%) si zona (12%).

Locuintele noi castiga tot mai mult teren in fata proprietatilor situate in imobile vechi, de la an la an numarul celor dispusi sa investeasca intr-un apartament vechi fiind in scadere, potrivit sursei citate.

"Daca in 2008, doar 3% dintre clienti aveau ca prima optiune de cautare un apartament nou, in 2013 procentul a ajuns la 33%. Un alt factor care a dus la cresterea acestui procent este legat de pretul locuintelor noi. Dezvoltatorii imobiliari au inteles ca in aceasta perioada clientii sunt mult mai chibzuiti cu banii si au adus in piata oferte cu preturi apropiate de cele ale locuintelor situate in imobile vechi", a declarat, in comunicat, Razvan Muntean, managerul general al Imopedia.ro.

Pe de alta parte, numarul mare de oferte din piata ii determina pe clienti sa nu se mai grabeasca sa semneze actele de vanzare-cumparare, asa cum se intampla in perioada de varf a pietei imobiliare. Astfel, daca inainte de 2008, un apartament scos la vanzare isi gasea cumparator in cel mult doua luni, in aceasta perioada un vanzator asteapta, in medie, intre sase si opt luni pana reuseste sa incheie tranzactia imobiliara.

Cele mai cautate 5 zone rezidentiale din Bucuresti sunt Titan, Militari, Drumul Taberei, Berceni si Bucurestii Noi.

Imopedia este un centru de informare si de ofertare imobiliara, dedicat atat agentiilor imobiliare, cat si persoanelor interesate de domeniul imobiliar.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 2658 ori