Apartamentele cauta iesirea din criza. Preturile la terenuri si case, in cadere libera

Luni, 16 Mai 2011, ora 13:36
2997 citiri
Apartamentele cauta iesirea din criza. Preturile la terenuri si case, in cadere libera

Apartamentele sunt singurele care au iesit din criza, conform unei analize imobiliare.ro, care arata ca fupa trei ani de scaderi succesive, evolutia pretului solicitat pentru apartamentele scoase la vanzare de proprietari, intermediari si dezvoltatori este pozitiva in primul trimestru al anului.

Pe de alta parte, casele si vilele, dar mai ales terenurile intravilane nu au iesit inca din recesiune si inregistreaza, in continuare, scaderi importante de pret.

Apartamentele, atat cele vechi cat si cele noi, au avut o evolutie pozitiva, in crestere, in primul trimestru al anului. Valoarea Indicelui national imobiliare.ro inregistrata la finalul primului trimestru a fost de 1.043 euro/mp util, cu 0,97% mai mare decat valoarea inregistrata la finalul lunii decembrie 2010 (1.033 euro/mp util).

Pe segmentul apartamentelor vechi, in perioada mentionata, s-au inregistrat cresteri de pret in aproape toate orasele mari din tara.

Variatiile au fost cuprinse intre -1,6% in Cluj-Napoca, acesta fiind de altfel singurul caz in care indicele imobiliare.ro a inregistrat o scadere si +2,7%; cea mai mare crestere a fost inregistrata la Constanta.

Cresteri au fost inregistrate si la Timisoara (+1,5%), Bucuresti (+0,8%), Iasi (+0,6%) si Brasov (+0,5%).

Si apartamentele noi au avut o evolutie in crestere, singurele exceptii fiind intalnite la Iasi si la Brasov, unde au fost inregistrate scaderi de 10,7%, respectiv de 0,7%. In Capitala, insa, pretul solicitat pentru apartamentele noi a crescut cu peste 1,4% din decembrie 2010 pana in aprilie.

Case si vile

Spre deosebire de apartamente, evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite inainte de 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara a fost preponderent negativa, cu exceptia proprietatilor din Cluj-Napoca care au inregistrat o crestere de 1%.

La Timisoara s-a inregistrat cea mai mare scadere de pret, de peste 14%. Scaderi importante au avut loc in Capitala (-8,4%), dar si la Constanta (-6,8%).

La Brasov, pretul solicitat pentru casele construite inainte de 1.990 a scazut cu 0,8% in intervalul analizat.

Principalul atu al caselor vechi ramane amplasamentul, in cele mai multe cazuri vorbim de zone semi-centrale sau cartiere foarte bune, ceea ce face ca pretul pe metru patrat solicitat in acest caz sa se mentina in continuare mai ridicat decat cel practicat pentru constructiile noi.

Ce segmente rezidentiale au iesit din recesiune

Preponderent negativa a fost si evolutia pretului cerut pentru casele si vilele construite dupa 1990 scoase la vanzare in principalele orase din tara, exceptie, de aceasta data, facand Brasovul unde s-a inregistrat o crestere de 4% si Timisoara (+0,1%). Cea mai mare scadere pe acest segment a fost inregistrata la Constanta (-7,2%).

In Capitala, casele si vilele construite dupa 1990 s-au ieftinit cu 3,7%, ajungand sa concureze apartamentele noi, in timp ce in Cluj-Napoca, scaderea a fost de 1,8%.

Terenuri

Singurul segment rezidential care este inca departe de a-si reveni este cel al terenurilor pentru constructii care inregistreaza in continuare scaderi importante de pret in toata tara.

La Brasov si la Cluj, de pilda, preturile la finalul primului trimestru au fost cu 15,8%, respectiv 13,7%, mai mici decat la finalul trimestrului patru din 2010.

La Constanta, scaderea a fost de 5%, iar in Capitala de aproape 3%. Doar la Timisoara putem vorbi de o stagnare pe acest segment.

#apartamente, #criza, #iesire criza, #imobiliare, #piata imobiliara, #pret apartamente, #pret terenuri, #pret vile, #vila , #Apartamente