Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Apartamente noi: pretul mediu a scazut cu 21.4%

Apartamente noi: pretul mediu a scazut cu 21.4%

Pretul mediu cerut pentru apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi din Bucuresti a ajuns in februarie la 1.455 euro/mp de suprafata utila, in scadere cu 21,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut si cu 2,2% comparativ cu luna precedenta, potrivit imobiliare.ro, informeaza NewsIn.

Indicele imobiliare.ro arata ca cea mai interesanta dinamica au avut-o apartamentele cu doua si trei camere al caror pret a scazut cu peste 3% fata de luna ianuarie 2010.

Pe de alta parte, preturile apartamentelor noi cu o camera au crescut cu 0,1% in luna februarie.


In ceea ce priveste ritmul de scadere al preturilor apartamentelor vechi din Capitala, acesta a fost diferit fata de cele noi, valoarea Indicelui imobiliare.ro pentru luna februarie fiind de 1.254/euro mp de suprafata utila, cu 1,1% mai putin decat in luna precedenta, respectiv 18,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


Apartamentele vechi cu trei camere s-au scumpit a doua luna consecutiv, in timp ce toate celelalte tipuri de apartamente vechi s-au ieftinit in februarie cu procente cuprinse intre 0,5 si 2,4%.


Fata de aceeasi perioada a anului trecut, toate tipurile de apartamente vechi s-au ieftinit cu procente cuprinse intre 16,4 si 20,6%.


"Cu o scadere de aproape 2% fata de luna ianuarie si de 18,5% fata de aceeasi perioada a anului trecut, piata imobiliara din Bucuresti ramane in continuare cea mai activa din tara. Astfel, pentru luna februarie, Indicele imobiliare.ro arata o valoare de 1.300 euro/mp. Evolutia este foarte diferita de la o categorie rezidentiala la alta: ritmul de scadere la apartamentele noi fiind de doua ori mai mare decat in cazul apartamentelor vechi. Acest aspect, indica faptul ca dezvoltatorii imobiliari sunt cei care dau trendul pietei, fiind cu un pas inainte fata de proprietari", potrivit analizei imobiliare.ro.


In Brasov, in februarie, pretul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vanzare are o valoare de 951 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 1,6% fata de luna ianuarie.


In comparatie cu aceeasi luna a anului 2009, se inregistreaza totusi o scadere de 15,4%.


Dezvoltatorii de ansambluri rezidentiale si proprietarii apartamentelor vechi din Brasov reactioneaza diferit la efectele crizei imobiliare.


Astfel, apartamentele noi s-au ieftinit in ultima luna cu 2,3%, pretul mediu ajungand la 994 euro/mp fata de 1.017 euro/mp in ianuarie.


In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul cerut a ajuns in luna februarie 2010 la 954 euro/mp, cu 1,1% mai mult fata de luna precedenta.


Desi s-a diminuat in ultima luna analizata, in Brasov, persista o diferenta de pret de peste 40 euro/mp de suprafata utila intre cele doua categorii imobiliare.


Toate tipurile de apartamente vechi, cu exceptia celor cu 4 camere, s-au scumpit usor in luna februarie


Cel mai mult s-au scumpit apartamentele cu doua si trei camere al caror pret de strigare a crescut cu 2,2% in luna februarie.


Si apartamentele cu o camera s-au scumpit in luna februarie cu 1,2%, in timp ce pretul apartamentelor cu patru camere a scazut cu 0,8%.


Acest fapt poate indica in mare masura care sunt tipurile de apartamente spre care se indreapta cererea.


Avantajate, in acest sens, par sa fie apartamente cu doua camere care isi mentin cel mai ridicat pret pe metru patrat util.


Indicele imobiliare.ro arata ca piata rezidentiala din Cluj-Napoca ramane in continuare una dintre cele mai interesante din tara.


Dupa o luna ianuarie foarte dinamica, cu scaderi considerabile de pana la 5%, evolutia inregistrata in februarie reaseaza lucrurile, astfel incat pretul pe metrul patrat util a trecut din nou peste pragul de 1.000 euro, ajungand pana la valoarea de 1.011 euro, in crestere cu 1,7% fata de luna precedenta.


Pretul mediu cerut pentru apartamentele situate in ansamblurile rezidentiale noi a ajuns in luna februarie la 887 euro/mp de suprafata utila, cel mai scazut nivel de la inceputul crizei.


Si pretul apartamentelor vechi s-a modificat simtitor, insa in sens invers: 1.057 euro/mp de suprafata utila, in februarie 2010.


"Oferta foarte generoasa si variata de apartamente noi de pe piata imobiliara clujeana accentueaza diferentele de pret dintre apartamentele vechi si cele noi: paradoxal, pretul cerut pentru prima categorie este cu 19% mai mare", spun analistii imobiliare.ro.


Referitor la pretul mediu cerut pentru apartamentele din blocurile construite inainte de 1990, acesta a ajuns la 1.057 euro/mp util, in crestere cu 23% fata de luna precedenta.


In februarie, cea mai mare variatie de pret este intalnita in cazul apartamentelor vechi cu doua camere: +4,7%.


O crestere semnificativa de pret s-a inregistrar si in cazul apartamentelor cu o camera: +3,2%.


Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile de strigare sunt cu pana la 12% mai mici, iar fata de varful pietei imobiliare diferenta este de pana la 35%.


In Constanta s-au raportat scaderi pe toate liniile.


Apartamentele din Constanta s-au ieftinit cu 2,2% in luna februarie.


In a doua luna a anului, Indicele imobiliare.ro pentru Constanta a inregistrat valoarea de 1.030 euro/mp de suprafata utila.


Fata de aceeasi perioada a anului trecut, valoarea medie actuala este cu aproape 23% mai mica.


Preturile apartamentelor vechi si a celor noi raman in continuare foarte apropiate ca si valoare: 1.030 euro/mp pentru apartamentele vechi, fata de 1.026 euro/mp pentru cele noi.


Spre deosebire de alte orase mari din tara, cele doua tipuri de apartamente au avut o evolutie foarte asemanatoare in luna februarie.


Pretul apartamentelor noi a inregistrat o scadere de 2,7% in intervalul analizat, in timp ce pretul apartamentelor situate in blocurile vechi a scazut cu 2,1% in februarie.


"Preturile de strigare ale apartamentelor din blocurile vechi din Constanta au continuat sa scada in luna februarie, pana la 1.030 euro/mp de suprafata utila, valoare cu 2,1% mai mica fata de luna precedenta, respectiv 23,9% fata de aceeasi perioada a anului trecut.


In ultima luna, doar apartamentele cu doua camere s-au scumpit foarte putin, cu 0,2%, in timp ce apartamentele cu una si trei camere s-au ieftinit cu 2,4%, respectiv 4%.


De altfel, apartamentele cu trei camere isi mentin in continuare un pret mediu pe metru patrat relativ ridicat.


In comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut, cel mai mult s-au ieftinit apartamentele cu una (-25.2%) si doua camere (-24.6%)", se arata in comunicatul imobiliare.ro.


In privinta Iasiului se simte o revigorare usoara, dupa multe luni de declin.


Trendul de scadere a preturilor la apartamente, manifestat pe tot parcursul anului 2009 dar si in prima luna a lui 2010, a incetat in februarie.


Astfel, Indicele imobiliare.ro pentru Iasi indica in luna februarie valoarea de 935 euro/mp de suprafata utila, in crestere cu 1,4% fata de ianuarie.


Diferenta dintre pretul apartamentelor noi si a celor vechi se mentine importanta: 1.003 euro/mp de suprafata utila in cazul apartamentelor noi, fata de 912 euro/mp de suprafata utila pentru apartamentele vechi.


Ambele categorii de apartamente au inregistrat cresteri in intervalul analizat.


Pretul mediu al apartamentelor vechi a urcat in luna februarie peste pragul psihologic de 900 euro (912 euro/mp).


Apartamentele cu o camera se mentin in continuare cele mai scumpe pe piata imobiliara ieseana, Indicele imobiliare.ro indicand pentru luna februarie o valoare de 952 euro/mp pentru aceasta categorie imobiliara, cu 0,7% mai mica decat in luna precedenta.


Apartamentele vechi cu doua camere au inregistrat o crestere considerabila de 3,2% fata de prima luna a anului, iar cele cu trei camere s-au scumpit cu 1,3% in intervalul analizat.


In Timisoara, apartamentele noi si vechi s-au scumpit in februarie.


Pretul mediu pe metru patrat de suprafata utila a crescut cu 1,6%, pana la valoarea de 968 euro.


Fata de aceeasi perioada a anului trecut, diferenta ramane semnificativa: 15%, iar fata de perioada de varf a pietei, mijlocul anului 2008, preturile cerute sunt cu 30% mai mici.


Diferentele de preturi intre apartamentele din ansamblurile rezidentiale noi si cele cerute pentru apartamentele construite inaine de 1989 au crescut in ultima luna.


Pentru luna februarie, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 998 euro/mp in cazul apartamentelor noi, fata de 964 euro/mp pentru apartamentele vechi.


Potrivit imobiliare.ro, atata timp cat pe piata nu exista o cerere in crestere, scumpirile inregistrate in ultima luna nu se pot sustine pentru o perioada prea mare de timp.


Apartamentele cu una si trei camere au inregistrat cresteri de 2,4%, respectiv 1,6% in ultimele 30 de zile.


Pe de alta parte, apartamentele cu doua si patru camere s-au ieftinit cu 1,4%, respectiv 0,6%.


Apartamentele cu patru camere au cea mai mica valoare pe metru patrat, 853 euro, in vreme ce garsonierele si apartamentele cu o camera isi mentin un nivel relativ ridicat al preturilor, in jurul valorii de 1.050 euro/mp.


La nivel national, fata de luna ianuarie, valoarea Indicelui national imobiliare.ro pentru februarie arata o scadere de 1,1% a preturilor de vanzare ale apartamentelor publicate de agentiile imobiliare si particulari.


Daca pentru prima luna a anului 2010, Indicele imobiliare.ro indica o valoare de 1.213 euro/mp, valoarea acestuia pentru luna februarie este de 1.200 euro/mp.


Totodata, scaderea este de 14,8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, cand, pentru un metru patrat de suprafata utila, agentiile imobiliare si dezvoltatorii cereau 1.408 euro.


"Februarie este a doua luna consecutiva din an, in care preturile la apartamente continua sa scada la nivel national si este foarte posibil ca lucrurile sa nu se opreasca aici. Interesanta este reactia diferita la programul Prima Casa a principalilor jucatori din segmentul rezidential: in Bucuresti si Constanta, preturile au scazut si in februarie, in celelalte mari orase din tara constatam cresteri", a declarat directorul general imobiliare.ro, Adrian Erimescu.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1794 ori