2009, anul record al apartamentelor noi

Vineri, 10 Aprilie 2009, ora 09:24
2313 citiri
2009, anul record al apartamentelor noi

Chiar si cele mai pesimiste previziuni arata ca 2009 va fi cel mai prolific an din ultima decada in privinta finalizarilor de unitati locative noi, in contradictie cu criza imobiliara.

Cu toate ca la prima vedere pare surprinzator, aceasta este una dintre ideile desprinse dintr-un studiu realizat de Jones Lang LaSalle, una dintre marile companii internationale specializate in servicii imobiliare si management investitional, cu 30.000 de angajati si filiale in 60 de tari.

Raportul arata ca din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata imprumuturilor bancare, cererea nu va inregistra mari cresteri in acest an.

"Totusi, scaderea preturilor de vanzare probabil va continua in urmatoarele 12 luni, mai putin in cazul in care conditiile macroeconomice din Romania vor inregistra o revenire rapida. Nivelul ofertei viitoare de spatii locative este greu de estimat", mentioneaza sursa citata.

In plus, scaderea accelerata a vanzarilor de apartamente din ultimele luni a fortat dezvoltatorii imobiliari sa reactioneze si sa revizuiasca preturile de vanzare in conformitate cu conditiile prezente pe piata.

Analistii de la La Salle subliniaza ca dupa o relativa stagnare a preturilor in prima jumatate a anului 2008, preturile de vanzare au inceput sa scada, aceasta devenind din ce in ce mai mult o regula de piata.

"Este deja evidenta redirectionarea preturilor de vanzare catre valorile minime din grila de comercializare", cred analistii mentionati.

A scazut cererea, s-a diversificat oferta

Cat priveste cererea, acestia remarca faptul ca s-a redus considerabil, cea mai importanta cauza fiind limitarea creditarii ipotecare.

"Din cauza conditiilor mai dificile si mai scumpe de imprumut si a lipsei lichiditatilor financiare, creditele imobiliare au atins cea mai mica valoare.

Fara nici o indoiala, Bucurestiul prezinta bazele pentru dezvoltarea pietei rezidentiale, in special datorita numarului mare de locuitori, evolutiei numarului gospodariilor si a cererii active de spatii locative. Se estimeaza ca imobiliarele isi vor reveni odata cu relaxarea pietei creditului ipotecar", se precizeaza in raportul companiei amintite.

In ce priveste oferta, specialistii imobiliari sunt de parere ca in ultimii ani aceasta s-a diversificat considerabil, cu o evidenta preferinta pentru spatii locative cu suprafete generoase.

"Locuintele cu 3 sau 4 dormitoare, in special in segmentul proiectelor de lux, au atras imediat interesul investitorilor oportunisti. Totusi, incetinirea activitatii pe piata spatiilor rezidentiale aduce din nou in interesul dezvoltatorilor imobiliari locuintele cu preturi pentru clasa medie, cu suprafete mai mici, care sa se adreseze unei mase mari de cumparatori, interesati in achizitionarea locuintelor pentru propria ocupare, nu pentru a le vinde ulterior in profit", se mai arata in studiul Jones Lang LaSalle.

#apartamente, #credite, #dezvoltatori, #ipotecare, #preturi, #rezidential, #segment , #Apartamente