Un metru patrat in apartamentele noi, mai ieftin decat in cele vechi

Miercuri, 05 Martie 2008, ora 12:17
2332 citiri
Un metru patrat in apartamentele noi, mai ieftin decat in cele vechi

Cel mai mare pret se inregistreaza in Cotroceni, 3.600 de euro pe metru patrat, iar cel mai ieftin este in Berceni, de 1.000 de euro pe mp. Suprafetele apartamentelor sunt cele care fac diferenta in costul total al locuintei.

Cartierele Prima­verii, Kiseleff, Doro­banti, Cotroceni si Herastrau sunt cele mai scumpe cartiere bucurestene in ceea ce priveste pretul pe metru patrat intr-un apartament, nou sau vechi. Preturile pe metru patrat util intr-un apartament vechi din zona Primaverii variaza intre 3.000 si 3.500 de euro, in timp ce la un apartament nou pretul este acelasi, insa pentru un metru patrat construit.

"In toata lumea pozitionarea creste pretul unei proprietati. La noi, Kiseleff, Dorobanti si Primaverii sunt locatii de top, cu toate caracteristicile specifice: pozitie ultracentrala, proximitatea scolilor, a spitalelor si a zonei de promenada, accesul rapid la mijloacele de transport in comun.


Cererea este de asemenea un factor care creste pretul: toata lumea ar vrea sa stea in centru", a declarat pentru Gandul Beatrice Dumitrascu, Manager of Project Accounts, in cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis Eurisko.

In Dorobanti, pretul pe metru patrat la un apartament nou este mai mare cu 300 de euro decat intr-un apartament vechi, potrivit unui studiu al companiei de consultanta imobiliara Coldwell Banker Affiliates of Romania, care a inclus in pretul final si TVA. Cele mai mari preturi se inregistreaza in Cotroceni, unde un metru patrat construit intr-un apartament nou este de 3.600 de euro.  


Suprafata face diferenta de pret


In zonele semicentrale cum sunt Dristor, Obor, Iancului, Titan, Colentina, Militari sau Drumul Taberei preturile pe metru patrat la apartamentele noi sunt mai mici decat cele la apartamentele vechi. "Pretul pe metru patrat la apartamentele noi poate fi mai mic, insa costul total al locuintei este determinat de suprafata.

Spre exemplu, un apartament vechi cu doua camere si cu o suprafata de 40 de metri patrati nu va avea acelasi pret cu unul nou de 80 de metri patrati", explica Adrian Vascu, presedintele Asociatiei Nationale a Evaluatorilor din Romania (ANEVAR).


Un metru patrat la o locuinta veche in zona Colentina variaza intre 1.600 si 1.800 de euro, iar la apartamentele noi preturile sunt in jur de 1.200 si 1.700 de euro cu TVA inclus. Studiul arata ca si in zona Stefan cel Mare pretul locuintelor vechi a luat-o inaintea celor noi. Un metru patrat intr-un apartament vechi costa intre 2.200 si 2.900 de euro, iar la unul nou preturile sunt de 1.700 si 2.500 de euro pe metru patrat.


"In toata lumea pozitionarea creste pretul unei proprietati. La noi, Kiseleff, Dorobanti si Primaverii sunt locatii de top, cu toate caracteristicile specifice: pozitie ultracentrala, proximitatea scolilor, a zonei de promenada, accesul rapid la mijloacele de transport in comun. Cererea este de asemenea un factor care creste pretul: toata lumea ar vrea sa stea in centru",  -  Beatrice Dumitrascu, analist in cadrul companiei imobiliare CB Richard Ellis Eurisko