Strainii cumpara 80% din apartamentele noi

Marti, 06 Martie 2007, ora 07:03
1023 citiri

Fondurile de investitii, in special cele spaniole si englezesti, cumpara 80 - 85% din apartamente noi, si doar 15-20% sunt cumparate de cetatenii romani, intrucat valoarea acestora este prea mare, a declarat, pentru NewsIn, reprezentantul DTZ Echinox, Daniel Mitarcu.

Fondurile straine de investitii sau fondurile private, reprezentate de cetateni straini care au circa 2-3 milioane euro in cont, achizitioneaza apartamente "la pachet" cu scopul de a le inchiria sau de a le vinde ulterior.

De exemplu, un apartament poate fi cumparat cu 1.400 euro mp plus TVA, inca din faza de proiect, si apoi revandut cu circa 1.700 euro mp inainte de finalizarea ansamblului, explica Daniel Mitarcu.

Proprietatile pot fi rezervate in baza unui antecontract pentru un avans de 20-30 %, restul sumei fiind esalonata in functie de stadiile lucrarii. Reprezentantii DTZ nu s-au pronuntat in ceea ce priveste randamentul pe care l-ar obtine acesti investitori in urma inchirierii, deoarece ei considera ca sunt putini romanii care isi permit sa locuiasca in astfel de locatii.

Imposibilitatea de a accesa un credit reprezinta unul dintre motivele pentru care ponderea cumparatorilor romani este mica. Bancile nu accepta ca garantie apartamentul care urmeaza sa fie construit, acesta neavand cadastru si nici intabulare. O solutie pentru acestia ar mai fi garantarea cu apartamentul parintilor, spun analistii DTZ.

Pentru persoanele cu un salariu mediu de 200 de euro pe luna, in prezent nu exista nicio solutie pentru accesarea unui credit deoarece nivelul salariului este prea mic, a mai spus analistul.

DTZ este o companie internationala de servicii si consultanta imobiliara cu o retea de circa 200 de birouri in 163 de orase. DTZ Echinox este din noiembrie 2002 reprezentanta locala in Romania a companiei internationale imobiliare DTZ.

Bloombiz
(Sursa: NewsIn)