Preturile aparamentelor noi din SUA sunt in continua scadere

Luni, 24 Martie 2008, ora 14:29
1473 citiri
Preturile aparamentelor noi din SUA sunt in continua scadere

In asteptarea cifrelor din Statele Unite legate de nivelul vanzarilor de locuinte, exista deja indicii deloc incurajatoare. In special la nivel urban, vanzarile de apartamente noi stagneaza. In foarte multe orase insa ele se afla deja in declin. N-ar fi nimic nou, avand in vedere situatia de pe piata imobiliara americana din ultimele 10 luni. De data aceasta insa sunt afectate si orase care pana de curand au reusit sa evite efectele crizei.

Dezechilibrele de pe piata apartamentelor noi cresc in America, pe masura ce noi stocuri sunt gata de livrare pe piata. Un numar foarte mare de noi proiecte de locuinte isi vor face debutul pe o piata in care cererea este in continua scadere. Astfel, pana la sfarsitul anului, peste 4.000 de noi unitati locative vor fi finalizate in Atlanta si Phoenix.


In zone precum Miami si Fort Lauderdale, dezvoltatorii sunt in curs de a finaliza 10.000 de noi apartamente, care urmeaza sa fie livrate in ciuda surplusului deja existent. San Diego la randul sau, va contribui cu 2.500 de noi unitati.Oferta excedentara este una fara precedent. Statele Unite au incheiat anul 2007 cu stocuri de locuinte suficient de mari pentru a absorbi 10 luni de cerere sustinuta. Noua situatie este de natura sa dea peste cap planurile dezvoltatorilor si sa scada preturile, inclusiv in orase precum Atlanta sau Dallas, care pana acum au reusit sa evite in mare parte socul imobiliar.

Autoritatile de reglementare au apelat la prudenta bancilor in acordarea de finantari companiilor de dezvoltare, nu in ultimul rand datorita faptului ca bancile se confrunta deja cu un volum de credit mult prea mare pentru actuala dinamica a pietei. Mai precis, potrivit Foresight Analysis, este vorba despre 42 de miliarde de dolari in credite acordate proiectelor pentru apartamente.


In decurs de doar trei luni de zile, in perioada dintre trimestrul 3 si 4 al anului 2007, nivelul creditelor neperformante a crescut de la 5,9% la 10%. Pentru perioada imediat urmatoare, analistii se asteapta ca dezvoltatorii sa incetineasca dramatic ritmul de demarare al proiectelor.

Ritmul de scadere al preturilor difera insa de la regiune la regiune si de la oras la oras. In zona Cape Coral-Fort Myers, spre exemplu, acestea s-au ieftinit cu 26%, pana la 202.300 dolari in ultimul trimestru din 2007, de la 273.400 in aceeasi perioada a anului precedent. In Tucson, Arizona, preturile au scazut cu 20% iar in cadrul noului proiect de lux din Quantum on the Bay, Miami, pretul la unitatile cu trei camere au coborat de la 700.000 de dolari, la aproximativ 500.000.



Picajul preturilor ofera insa si foarte multe oportunitati. Exista deja investitori, chiar si din Europa, care sunt extrem de atenti la licitatiile organizate de banci in urma executarilor silite.