Investitiile in apartamente noi din Bucuresti pot aduce castiguri anuale de pana la 14%

Marti, 24 Octombrie 2006, ora 04:46
1213 citiri

Cumpararea unui apartament de trei camere intr-un complex rezidential nou din Bucuresti este o investitie profitabila, care poate asigura un randament intre 9 si 14%, au aratat luni, in cadrul seminarului "Portofoliul imobiliar-o noua afacere", oficialii companiei de consultanta imobiliara Colliers.Achizitionarea unui apartament de trei camere, spre exemplu, in sistem de credit, intr-un ansamblu rezidential nou, permite inchirierea acestuia la finalizarea constructiei la un pret superior ratei la credit, care sa produca profit pe perioada de derulare a imprumutului, la care se adauga profitul ulterior generat de revanzarea apartamentului, a explicat specialistul in consultanta imobiliara.

In ansamblul rezidential Central Park, pretul la lansarea pe piata, in mai 2005, era de 124.700 de euro pentru un apartament de trei camere cu o suprafata de 123 de metri patrati. Acesta ajunsese in mai 2006 la circa 186.700 de euro. Aceste apartamente au un potential de inchiriere de 1.500 de euro pe luna", a afirmat Paun.

"Cresterea pe care o inregistreaza pretul unui apartament de la lansarea proiectului rezidential pe hartie si pana la darea in folosinta a acestuia este de circa 30%-40%. Dupa darea in folosinta a complexului, preturile mai inregistreaza o crestere de 40-50%, ceea ce genereaza in final un randament al investitiei cuprins intre 9% si 14%", a explicat directorul de operatiuni pe segmentul rezidential in cadrul companiei de consultanta imobiliara Colliers, Ilinca Paun.

Cresterea de pret de 30-40% de la lansarea proiectelor pe piata si pana la finalizarea acestora se datoreaza, in primul rand, faptului ca pretul de pornire are in vedere profitul minim. In al doilea rand, evolutia cererii influenteaza profitul investitorului. Nu in ultimul rand, cresc costurile de constructie, a explicat aceasta.

"Avantajul investitorului depinde de momentul cand acesta achizitioneaza apartamentul, pentru ca, la un an de la lansarea pe piata, cand acesta este inca in stadiu de proiect, cresterea pretului este de cel putin 20%", a precizat in acelasi context consultantul in cadrul departamentului de vanzari si inchirieri rezidentuale al companiei de consultanta imobiliara Colliers, Atena Tiplic.

Chiriile ar putea inregistra o usoara crestere pe segmentul nou de rezidentiale, in viitor, avand in vedere cererea foarte mare de locuinte de lux, integrarea in Uniunea Europeana si venirea in Romania a numeroaselor companii multinationale, a mai spus Tiplic.

Intre elementele de care trebuie sa se tina cont la achizitonarea unei locuinte se numara locatia, care este un factor decisiv in calculul pretului de achizitie, vanzare sau inchiriere, accesul la transportul in comun, aspectele legate de conceptia imobilului, partenerii asociati in vederea construirii proiectului etc. "Cu cat poiectul se va vinde mai bine, cu atat se va inchiria mai bine sau se va revinde mai bine", a subliniat aceasta.

Intre clauzele care trebuie avute in vedere la incheierea pre-contractuluui de vanzare a locuintelor aflate deocamdata in stadiu de proiect, respectiv la incheierea rezervarilor, se numara clauza de pret ferm si nemodificat, care trebuie sa ramana acelasi, indiferent de ce face investitorul, a mai precizat Tiplic.

"Pretul unui apartament de trei camere, care sa poata fi accesibil clasei de mijloc, variaza intre 86.000 si 260.000 de euro, fara TVA, in Bucuresti", a aratat in acelasi context consultantul in cadrul departamentului rezidential al companiei de consulatnta imobiliara Colliers, Simina Istrate.

Apartamentel mai apropiate ca pret de limita inferioara de 86.000 de euro nu se gasesc in zona de centru, nu au deschidere la o strada importanta, nu sunt aproape de mijloacele de transport in comun, au o suprafata mica, de aproximativ 70 de metri patrati, la care se adauga 10-15 metri patrati de cota indiviza in suprafete comune.

In acelasi timp, apartamentele cu preturi mai apropiate de limita superioara de 260.000 de euro au suprafete de circa 200 de euro pe metru patrat, sunt amplasate in centrul si nordul capitalei, au in apropiere mijloace de transport in omun, centre comerciale etc. "Cota indiviza in spatiul comun de care beneficiza fiecare proprietar nu depaseste 15 metri, astfel incat un apartament cu o suprafata mai mare nu creste si suprafata detinuta in spatiile comune", a explicat Istrate.

"Pachetul de finisaje al unui apartament nu va reprezenta o parte importanta in pretul acestuia. Costurile cu finisajele in ansamblul rezidential Central Park, pentru un apartament de trei camere, au oscilat intre 7.000 de euro si 10.000 de euro". a mai spus oficialul companiei.

De asemenea, un loc de parcare exterior poate costa intre 500 si 9000 de euro pe metru patrat, fara TVA, iar unul intr-un spatiu acoperit variaza intre 10.000 si 14.000 de euro. In prezent, im Bucuresti, exista intre 5.000 si 10.000 de cererei de locuinta din partea unor potentiali clienti care isi permit o locuinta si care vor folosi respectivul imobili ca utilizatori finali.

Majoritatea cumparatorilor celor 1.800 de apartamente care s-au vandut pana in prezent in cele 17 proiecte rezidentiale care au fost lansate pe piata Bucurestiului pana acum au vatrste cuprinse intre 30 si 40 de ani. "In prezent nu exista solutii pentru cei cu salarii de 300 sau 400 de euro", a spus Paun.

Preturile la locuintele vechi sunt similare cu cele la locuintele noi. Metrul patrat de spatiu construit ajunge la acelasi pret, doar ca locuintele din blocurile vechi au suprafete mai reduse, au mai explicat specialistii companiei Colliers, adaugand ca, in timp, preturile la locuintele vechi vor intra pe un trend descendent.

Seminarul s-a desfasurat cu prilejul "Zilelor Biz, organizat de "Business Media Group" la World Trade Center in intervalul 23-27 octombrie.

Bloombiz si NewsIn