De ce vor dezvoltatorii sa creasca preturile locuintelor in 2010?

Joi, 10 Decembrie 2009, ora 10:55
2308 citiri
De ce vor dezvoltatorii sa creasca preturile locuintelor in 2010?

Apartamentele noi din Capitala s-au devalorizat, in unele cazuri, cu pana la 45% pe parcursul lui 2009. Chiar si in aceste conditii, cumparatorii nu s-au inghesuit. Nici programul Prima Casa, menit sa impulsioneze vanzarile, nu a ajutat prea mult piata noua. Peste 80% din locuintele tranzactionate prin acest program sunt vechi. Si atunci, de ce vor dezvoltatorii sa creasca preturile in 2010?

Un motiv pare sa fie chiar lipsa tranzactiilor. "Un apartament construit cu finantare bancara si aflat pe stoc produce dobanzi. Astfel, costul sau creste invariabil de la o luna la alta", spun Ion Catutoiu, managing partener al agentiei imobiliare Real Time.


Insa, si dezvoltatorii care se pot lauda ca au sfidat criza imobiliara si au incheiat contracte de vanzare-cumparare de-a lungul ultimului an se pregatesc sa creasca preturile. De ce? Pentru ca si-au asigurat partea necesara de cash flow si acum asteapta profiturile de alta data, sunt de parere analistii imobiliari.


"Daca proprietarii si-au atins targetul de vanzari sau nu sunt presati de returnarea unor fonduri imprumutate vor astepta ca piata sa isi revina. Nu inseamna ca in 2010 vor reusi sa vanda locuintele la preturi crescute, insa le vor putea inchiria", crede analistul imobiliar Vlad Vlasceanu.

 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#criza, #dezvoltatori, #imobiliare, #locuinte, #preturi , #Apartamente noi