Incendiu la Confort City: Vor acoperi asigurarile pagubele produse?

Miercuri, 03 Octombrie 2012, ora 15:30
2697 citiri
Incendiu la Confort City: Vor acoperi asigurarile pagubele produse?
Sursa foto: Romania Libera

Incendiul care a izbucnit marti seara in complexul rezidential Confort City, detinut de fratii Ionut si Robert Negoita, prin intermediul Grupului Rin, a adus din nou in atentie problema asigurarilor obligatorii si siguranta unui apartament nou.

La incendiul izbucnit marti, au fost afectate doua etaje si mai mult de 40 de apartamente. 15 locuinte au fost distruse complet, conform informatiilor Mediafax.

Proprietarii care au incheiat o polita de asigurare facultativa au sanse foarte mari sa recupereze pierderile. Ceilalti, care au semnat doar o polita de asigurare obligatorie, ar putea intampina dificultati in recuperarea daunelor:

"PAID nu are de ce sa evalueze o astfel de paguba, pentru ca a fost vorba de un incendiu, iar PAID nu gestioneaza decat trei riscuri: inundatii, alunecari de teren si cutremure", precizeaza Aurelia Cristea, directorul general al PAID.

Au fost afectate aproximativ 50 de apartamente, dar este importanta si suprafata acestora, explica Aurelia Cristea. Valoarea daunelor ar putea depasi chiar un milion de euro, potrivit unor surse din piata.

Cele mai multe apartamente din complexul Confort City au fost achizitionate prin credit ipotecar, deci, cel mai probabil, au fost asigurate si individual, printr-o polita de asigurare facultativa. Existenta unei polite este una dintre conditiile impuse de banci, la acordarea unui credit imobiliar.

Insa proprietarii apartamentelor afectate de incendiu trebuie sa obtina, mai intai, acordul bancii pentru a solicita despagubiri de la firma de asigurare.

Pretul unei asigurari de locuinta incepe de la 0,1% din valoarea imobilului

Pretul unei asigurari de locuinta incepe de la 0,1% din valoarea imobilului pe an si poate ajunge pana la 0,15%, potrivit asigurari-sanatate.ro. Acest lucru inseamna ca pentru o locuinta care valoreaza 70.000 de euro, prima pe care trebuie sa o plateasca in fiecare an proprietarul variaza intre 70 si 100 de euro. In cazul daunelor partiale, despagubirile sunt achitate de firma de asigurare dupa finalizarea lucrarilor de reparatii.

Costul locuintelor din Confort City variaza intre 39.500 de euro, pentru o garsoniera cu o suprafata utila de 35 metri patrati si 99.500 de euro, in cazul unui apartament cu patru camere, cu o suprafata utila de peste 128 metri patrati. Cu alte cuvinte, proprietarii trebuie sa plateasca o suma minima cuprinsa intre 39,5 euro si 99,5 euro, in functie de valoarea apartamentului.

PAID asigura cel mult 20.000 de euro

Societatile de asigurari membre PAID incheie asigurarea obligatorie a locuintelor care acopera riscul de cutremur, alunecari de teren ori inundatii pentru fiecare constructie cu destinatia de locuinta. Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Procentual vorbind, primele practicate de companiile de profil din Romania variaza intre 0,1 - 0,4% din valoarea locuintei si a bunurilor, acolo unde este cazul - pentru politele facultative.

Asta inseamna ca pentru o locuinta de 60.000 euro veti plati o prima anuala intre 60 si 240 euro. Diferenta majora este data de riscurile acoperite, care sunt extrem de importante prin prisma alegerii unui produs, potrivit asigurarealocuintelor.ro.

Valoarea exacta a pagubelor, incerta

Reprezentantii Domus Stil, dezvoltatorul care a construit ansamblul rezidential Confort City, nu au precizat suma exacta a pagubelor, dar au promis ca locatarii vor fi cazati, in urmatoarele doua, trei zile intr-o unitate hoteliera unde li se va asigura hrana si cele necesare.

"In urmatoarele zile dezvoltatorul va pune la dispozitia celor afectati apartamentele vancante din interiorul complexului sau din alte spatii propriii, pana la readucerea imobilelor la starea initiala. Ulterior vom asigura consilierea si suportul clientilor in vederea readucerii imobilelor afectate de incendiu la starea initiala", explica reprezentantii Domus Stil.

Reprezentantii asiguratorilor facultative contactati de Business24 au evitat sa faca o estimare a pagubelor, dar exista riscul ca apartamentele sa nu fie asigurate impotriva incendiului, spune Aurelia Cristea, directorul general al Poolului pentru Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), pentru Business24.

Confort City, printre cele mai mari proiecte rezidentiale din Bucuresti

Confort City se numara printre cele mai mari ansambluri rezidentiale din Capitala, construit din fonduri private, de catre fratii

Ionut si Robert Negoita. Complexul are 1.680 de apartamente, dispuse in 12 blocuri. In plus, proiectul imobiliar mai cuprinde: parcari, gradinita, parcuri, doua magazine. Ansamblul se afla pe Splaiul Unirii, la doar 7,6 km de Piata Unirii, 6,3 km de Parcul Tineretului si la 4 km de RIN Grand Hotel, o alta proprietate imobiliara aflata in portofoliul grupului Rin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#incendiu Confort City, #pagube Confort City, #Negoita Confort City , #Ansamblu rezidential