Falimentele de pe piata imobiliara continua si in 2012

Marti, 28 Februarie 2012, ora 12:47
3633 citiri
Falimentele de pe piata imobiliara continua si in 2012
Vile de lux

Au trecut doar doua luni din 2012 si avem deja trei cereri de insolventa in piata imobiliara, in randul dezvoltatorilor. Lista esecurilor va continua si in 2012, potrivit analistilor chestionati de Business24.

Alia Apartments a intrat oficial in insolventa, dupa ce judecatorii Tribunalului Bucuresti au acceptat cererea spaniolilor de la Alia Inmobiliaria.

Este cel de-al treilea ansamblu rezidential care intra in insolventa doar in acest an, dupa Laguna Residence si Citadella Titan, iar lista esecurilor in industria imobiliara va continua in 2012, potrivit analistilor.

La lansarea proiectului Alia Apartments, in 2010, dezbvoltatorii au anuntat ca 45% din cele 124 de apartamente sunt deja contractate. Cu toate acestea, vanzarile au inceput sa scada tot mai mult, astfel incat in 2011, au vandut doar 11 locuinte.

Inca un an de cumpana pentru dezvoltatori

Nu sunt insa singurii dezvoltatori loviti de criza imobiliara. Doar in ultimul an 10 ansambluri rezidentiale din Bucuresti au intrat in procedura insolventei, printre care amintim Asmita Gardens cu 800 de apartamente, Green Lake Residence cu 38 de vile si 118 apartamente sau Vitan Platinum Tower, cu 312 apartamente.

"Cereri de intrare in insolventa vom mai vedea pe parcursul anului 2012, deja avem cateva exemple", este de parere analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.

Potrivit analistului imobiliar, in 2012 nu vor exista schimbari fundamentale pe piata imobiliara, ci mai curand o tendinta de stagnare, daca nu, chiar o tendinta de scadere usoara, cauzata de noile norme de creditare ale BNR, care vor micsora cererea solvabila. In ceea ce priveste apartamentele noi, preturile acestora nu pot pastra tendinta de scadere a pietei deoarece bancile finantatoare impun anumite niveluri.

In aceste conditii, nici dezvoltatorii nu sunt foarte optimisti si spera ca cel putin sa se poata mentine pe linia de plutire:

"Eu vad o linie dreapta ca si evolutie. Nu ne asteptam la minuni. Nu cred ca vor fi nici scaderi, desi daca vor fi, vor fi modeste", a declarat omul de afaceri Ionut Negoita.

Oportunitatile crizei

Cu toate acestea, oamenii de afaceri mai curajosi incearca sa profite de preturile scazute, pentru constructia unor proiecte noi, care sa le impulsioneze afacerile. Negoita estimeaza o crestere de 7% a cifrei de afaceri in sectorul hotelier si o crestere de 10% in sectorul de imobiliare, datorita lansarii noului proiect, Rin Grand Residence.

"In momentul de fata este atractiv ca pret sa cumperi terenuri si sa construiesti, pentru ca atat preturile terenurilor cat si ale materialelor de constructii sunt mai avantajoase. Pe de alta parte, exista acea aversiune a investitorilor, Romania fiind perceputa ca o tara destul de risctanta. Dupa parerea mea, constructiile de imobile in 2012 vor ramane la un nivel redus", a declarat analistul imobiliar, Dr. Ioan Radu Zilisteanu.

Desi capitala este plina de ansambluri rezidentiale de lux, cu apartamente spatioase si vile cu gradina, cel mai important criteriu de cumparare ramane pretul, potrivit unei analize Proiecte.biz. Bucurestenii sunt dispusi sa plateasca pentru o locuinta intr-un ansamblu rezidential nou intre 60.000 si 80.000 euro. De preferat, apartamentul va avea 2 camere si se va afla cat mai aproape de inima orasului.

#apartamente ansambluri rezidentiale, #piata apartamentelor noi, #piata imobiliara in 2012, #faliment ansamblu rezidential, #faliment piata imobiliara , #Ansamblu rezidential