Locuintele ANL vor putea fi construite si de investitori privati

Joi, 25 August 2011, ora 17:11
1942 citiri
Locuintele ANL vor putea fi construite si de investitori privati

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) a elaborat un proiect de Hotarare de Guvern prin care sa fie aprobat programul privind "constructia de locuinte cu chirie realizate prin atragerea capitalului privat". 

Programul ar permite accesul la o locuinta, ce respecta standardele in vigoare, a tuturor categoriilor de persoane care nu au resurse financiare suficiente pentru a-si inchiria sau achizitiona o locuinta in conditiile pietei libere. Terenurile destinate construirii acestor locuinte apartin domeniului public al statului sau al unitatilor administrativ-teritoriale si vor fi transferate in folosinta gratuita a Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL), pe intreaga durata de existenta a constructiilor realizate prin acest program, informeaza NewsIn.

"Aceasta transferare se realizeaza prin contracte incheiate intre ANL si autoritatile publice locale, cu stabilirea drepturilor si obligatiilor care revin fiecarei parti in vederea implementarii programului", informeaza documentul citat.

Totodata, avand in vedere ca mai exista constructii nefinalizate, in diferite stadii de executie, oficialii MDRT au in vedere preluarea acestora in cadrul programului, in vederea punerii lor in functiune, expertizarea tehnica si energetica, dupa caz, revenind in sarcina autoritatilor publice locale.

Aceste constructii vor urma acelasi regim juridic ca si terenurile aferente.

Acest proiect a fost demarat ca urmare a numarului foarte mare de solicitari pentru obtinerea unei locuinte, din cauza imposibilitatii asigurarii finantarii pentru constructia de locuinte in regim de inchiriere de catre autoritatile publice locale, dar si pentru ca fondurile alocate de la bugetul de stat pentru construirea unui numar mai mare de locuinte pentru tineri prin programul implementat de Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL) sunt insuficiente.

Astfel, "s-a propus promovarea unor masuri care sa accelereze procesul de construire a unor locuinte cu chirie, realizate prin atragerea investitorilor privati" si s-a initiat programul "Constructia de locuinte cu chirie, realizate prin atragerea capitalului privat", care se deruleaza de catre Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (titular de investitii), prin intermediul ANL, potrivit notei de fundamentare.

Totodata, va fi constituit fond de locuinte ce apartin domeniul public al statului si sunt administrate de catre Agentia Nationala pentru Locuinte, prin care se va satisface un numar mai mare de cereri de locuinte la nivel local, cu precadere in municipii si orasele mari, se arata in proiectul de act normativ.

ANL va raspunde de indeplinirea tuturor etapelor necesare demararii procedurii de achizitie publica si atribuirea contractului de concesiune, durata unui astfel de contract fiind, in general, de circa 20 ani.

Astfel, se are in vedere parcurgerea urmatoarelor etape: pregatirea proiectelor de concesiune, modelarea financiara, mecanismele de plata si atribuirea contractului de concesiune de lucrari publice.

Conform datelor furnizate de reprezentantii autoritatilor publice locale, numarul de solicitari pentru obtinerea unei locuinte in regim de inchirere depaseste 100.000, acestea fiind formulate atat de tineri, cu varsta de pana la 35 de ani, cat si de alte categorii de persoane.

Din anul 2001 pana in prezent, au fost finalizate circa 28.000 unitati locative de tip ANL, un numar insuficient fata de cererea foarte mare existenta la nivel local.

Intre tarile membre UE, Romania se situeaza pe ultimele locuri in ceea ce priveste conditiile de locuire. Potrivit unui raport al Eurostat, 55,3% din populatia tarii noastre traieste in locuinte supraaglomerate.

In acceptiunea UE, o unitate locativa este inclusa in aceasta categorie daca nu indeplineste una dintre urmatoarele conditii: nu are cel putin o camera per locuinta, precum si o camera pentru fiecare cuplu, fiecare persoana cu varsta de peste 18 ani, pentru doua persoane de acelasi sex cu varste cuprinse intre 12 si 17 ani, pentru persoanele de sex diferit cu varste de 12-17 ani, pentru doi copii de mai putin de 12 ani.

Potrivit datelor publice ale Institutului National de Statistica (INS), anul trecut in Romania s-au construit 2,7 locuinte la mia de locuitori, ceea ce inseamna aproape de doua ori sub media europeana de 4,9.

In ceea ce priveste situatia la nivelul trimestrului I al anului 2011, conform datelor comunicate de INS, se constata o scadere fata de aceeasi perioada a anului trecut, totodata consemnandu-se si o inversare a repartitiei pe medii de locuire, respectiv 44,4% in mediul urban si 55,6% in mediul rural.

Din total locuinte finalizate in cursul trimestrului I al acestui an, 98,9% au fost finantate din surse private, in timp ce doar 1,1% au fost executate din fonduri publice. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#locuinte anl, # anl, # investitori privati anl , #ANL