Locuintele ANL, smecheria imobiliara pentru "tinerii" descurcareti

Miercuri, 06 Mai 2009, ora 11:22
2164 citiri
Locuintele ANL, smecheria imobiliara pentru "tinerii" descurcareti

E vorba, in general, fie de alesi locali (care si-au repartizat lor insile locuintele), fie de rude ale acestora, fie de diversi clienti politici.

Cu totii, oameni cu venituri solide, care, fara "pilele" de rigoare, nu s-ar fi incadrat in criteriile legale de repartizare, dar care "le-au luat fata" sutelor de mii de solicitanti meritorii, aflati pe listele de asteptare multi ani la rand.

Toti acesti chiriasi isi vor putea cumpara apartamentele la pretul de inventar, care este cu mult sub cel al pietei. Guvernul a anuntat ca pretul mediu de vanzare al uneia din cele 14.745 de locuinte ANL actualmente inchiriate va fi de 40.000 de euro.

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Locuintei (MDRL) a precizat ca acest pret a fost indicat de ANL ca fiind costul final de construire al apartamentelor. Insa tot surse oficiale din MDRL au precizat ca vanzarea se va putea face la pretul de inventar al apartamentelor.

Iar directorul ANL, Pavel Belinski, ne-a precizat ca valoarea de inventar, care include costurile de constructie si de racordare la utilitati, nu va trece de 600 de euro/mp. Intre pretul de inventar si pretul de piata este, in majoritatea covarsitoare a cazurilor, o diferenta flagranta.

De pilda, pretul de inventar in cazul locuintelor din cartierul "Brancusi" (situat langa cartierul Drumul Taberei) este de 400 de euro metrul patrat.

Chiar daca acesta va fi "actualizat" la 600 de euro/mp, o garsoniera de 40 de mp se va vinde cu 24.000 de euro, iar un apartament de 2 camere de 60 de mp, cu 36.000 euro. Or, chiar si pe timp de criza, pretul pietei este dublu fata de aceste cotatii.

#anl, #fonduri, #locuinte, #publice, #repartitii , #ANL