ANL va participa la toate programele guvernamentale de locuinte

Miercuri, 30 Noiembrie 2005, ora 05:53
976 citiri

Agentiei Nationale pentru Locuinte (ANL) i-au fost taiate toate facilitatile exclusiviste - subventiile - de care a tot fost acuzata ca a beneficiat. La fel ca si clientilor sai. Totodata, activitatea Agentiei a fost orientata catre toate programele de constructii de locuinte proprietate publica a statului sau a unitatilor administrativ-teritoriale, pentru care se acorda sprijin de la stat, fie el material sau financiar.

ANL va construi, astfel, nu numai locuinte pentru tineri, ci si pentru toate programele guvernamentale de locuinte, in scopul atragerii capitalului privat in finantarea construirii acestora, dar si a administrarii eficiente a banului public. Guvernul a decis restructurarea activitatilor ANL, transformand-o intr-o entitate de piata, modificand prin OUG 105/1998 Legea 152/1998 privind ANL. Facilitati in exclusivitate

Bancile si institutiile financiare s-au implicat inca din 2003 in finantarea unor proiecte de dezvoltare a zonelor de locuit, iar ANL a fost receptiv si a preluat aceste noi oportunitati de finantare a programelor sale de pe piata financiar-bancara. Consecinta directa a fost reducerea treptata a alocarilor de la bugetul de stat, pentru sustinerea programelor de constructie de locuinte. Intre ANL si bancile finantatoare s-a creat astfel o relatie, in care accentul s-a mutat pe cresterea exigentelor de siguranta in acordarea creditelor ipotecare. Rezolvarea acestor probleme de siguranta a parut a fi atunci luarea angajamentului promovarii unei legi privind cadrul juridic al terenurilor pe care sunt amplasate constructiile de locuinte. O astfel de lege nu a fost promulgata, dar a condus la momentul respectiv la ideea crearii unor facilitati pentru aceasta Agentie, de care insa nu beneficiaza si alti operatori de pe piata creditului ipotecar. In situatia in care constructia de locuinte prin credit ipotecar a luat amploare prin aparitia pe piata a operatorilor privati, sistemul de subventionare a costurilor pentru locuinte construite prin programele ANL a fost catalogat drept discretionar de catre cei ramasi in afara proiectelor. Agentia a fost acuzata de practici neloiale si discriminatorii pe piata locuintelor.

Parteneriat public-privat

Pentru a indrepta lucrurile, Guvernul a decis eliminarea subventiilor acordate prin ANL, pentru imbunatatirea relatiei dintre costul de piata al locuintei si venitul mediu familial, precum si pentru asigurarea corespondentei dintre valoarea reala si cea declarata a constructiilor. Tototdata, se asigura accesul la terenuri ce pot intra in circuitul imobiliar prin construirea de locuinte in parteneriatul dintre autoritatile publice locale cu persoane fizice sau juridice detinatoare de terenuri de constructie. Parteneriatul acesta asigura si realizarea de utilitati si dotari tehnico-edilitare. In plus, s-a dorit crearea posibilitatii construirii de locuinte prin credit ipotecar in parteneriat cu promotori privati de proiecte. In structura cheltuielilor de investitii va fi cuprinsa o cota de 3% care se constituie venituri ale ANL. Pentru atragerea resurselor de finantare in constructia de locuinte, ANL incheie conventii speciale cu institutii autorizate sa acorde credite ipotecare. Ordonanta a fost adoptata de Senat si se afla pe ordinea de zi a plenului Camerei.

Un articol de Rodica Daniciuc

Romania Libera