Romanii pot obtine credite imobiliare avantajoase in Ungaria

Miercuri, 01 Iulie 2009, ora 17:58
3221 citiri
Romanii pot obtine credite imobiliare avantajoase in Ungaria

Bancile comerciale din Ungaria ofera credite imobiliare in conditii avantajoase pentru locuitorii din Romania care vor sa isi cumpere o casa in tara vecina, iar numarul celor interesati de aceste oferte este tot mai mare, transmite corespondentul NewsIn.

Reprezentantii agentiilor imobiliare din Arad sustin ca rata dobanzilor pentru creditele imobiliare in euro, accesate in Ungaria, variaza intre 3,5 si 5,8 la suta, iar romanii care si-au exprimat intentia de a accesa astfel de credite provin din toate zonele tarii.

Marius Salajan, expert imobiliar in cadrul agentiei imobiliare "Prosper Imobiliar", din municipiul Arad, a precizat ca, de la 1 iunie, 18 banci comerciale din Ungaria, ofera credite in euro cetatenilor romani, care doresc sa-si achizitioneze o casa in localitati maghiare.

"Dobanda variaza la bancile din Ungaria intre 3,5 la suta si maxim 5,8 la suta la creditele in euro. Astfel, este mult mai avantajos decat programul «Prima Casa» din Romania.

In aceasta perioada de criza, s-a dovedit ca maghiarii au avut politici bancare mai bune. Bancile din Ungaria au nevoie de clienti si astfel au oferit dobanzi avantajoase la creditele ipotecare", a declarat Marius Salajan.

Potrivit reprezentantilor firmelor din Arad, care intermediaza contracte de credit, numarul celor interesati de ofertele bancilor comerciale din Ungaria este tot mai mare.

"Avem clienti atat din Arad, dar si din Timisoara, Bihor, Cluj sau chiar din Iasi si Constanta sau orase din estul tarii. De la Iasi am primit foarte multe cereri, dar oamenii sunt in dificultate, deoarece la ei in judet nu exista traducatori autorizati de limba maghiara, iar actele pentru astfel de credite trebuie traduse si legalizate in aceasta limba.

In prezent, avem la firma peste 300 de dosare de intermediere, de la persoane care locuiesc in diverse zone ale tarii", a mai afirmat Marius Salajan.

Expertii imobiliari sustin ca persoanele care care au accesat un credit imobiliar de 20.000 de euro in Ungaria platesc rate lunare de 80 de euro, iar perioada de rambursare a creditului este de 25 ani.

"Avem clienti din toata Romania care ne cauta pentru a apela la bancile din Ungaria. Dobanda este foarte mica, iar termenul de livrare a produsului este foarte scurt", a sustinut Iulia Tordai, broker de credite in Ungaria.

Expertii imobiliari mai spun ca ratele care trebuie platite pentru creditele accesate la bancile din Ungaria sunt mai mici decat chiriile pentru o locuinta din Romania.

Pretul mediu al unei case in localitatile maghiare din apropierea frontierei cu Romania variaza intre 25.000 si 35.000 de euro, insa preturile au crescut odata cu lansarea pe piata maghiara a creditelor imobiliare cu dobanda mica si ca urmare a interesului crescut din partea romanilor care doresc sa-si achizitioneze o casa in Ungaria.

Pretul pentru intocmirea dosarului de credit la o banca comerciala din Ungaria se ridica la 300.000 forinti.

In cazul in care solicitantul apeleaza la o agentie imobiliara din Arad pentru intocmirea dosarului i se percepe un comision de 5 la suta. Creditul este oferit numai pentru achizitionarea de case pe teritoriul Ungariei.

Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoare PNL: „TikTok este un spaţiu al teribilismului. Românii trebuie să fie informaţi despre pericolul extremist”
Senatoarea Nicoleta Pauliuc, președinta Organizaţiei Femeilor Liberale a pledat, luni, 25 martie, pentru un acces ponderat al tinerilor la unele aplicaţii de pe internet, dar a atras atenţia...
#credite, #imobiliare, #romani, #ungaria , #Agentii imobiliare