Romanii nu au incredere in agentiile imobiliare. Afla de ce

Joi, 17 Noiembrie 2011, ora 16:54
2151 citiri
Romanii nu au incredere in agentiile imobiliare. Afla de ce

Majoritatea celor care vor sa-si vanda locuinta nu apeleaza la agentii imobiliare, pentru ca nu au incredere ca serviciile acestora fac tranzactia mai avantajoasa, in Europa de Vest situatia fiind inversa, potrivit unui studiu comandat de compania Century 21.

"Cea mai importanta concluzie a acestui studiu este ca serviciile specializate ale unei agentii imobiliare, in Romania, nu sunt inca percepute ca fiind relevante, 66% dintre romani incheie tranzactiile fara suportul unui agent imobiliar. Principalele motive pentru care romanii aleg sa isi vanda locuinta pe cont propriu sunt lipsa de incredere in agentii imobiliari si convingerea ca acestia nu pot oferi un plus de valoare tranzactiilor, 95% dintre respondentii care au efectuat tranzactia pe cont propriu afirmand ca agentii nu lucreaza in interesul lor si nu sunt bine pregatiti", se arata intr-un comunicat al Century 21, companie de servicii in sectorul imobiliar.

Spre comparatie, in Europa Occidentala, Canada si Statele Unite, clientii aleg sa lucreze prin intermediul unei agentii imobiliare, intr-un procent de peste 90%.

Autorii studiului subliniaza ca motivul principal al acestei diferente este faptul ca majoritatea agentilor imobiliari romani practica preponderent intermedierea, modalitate de vanzare a locuintei care, in realitate, nu avantajeaza niciuna dintre cele doua parti implicate, singurul obiectiv al agentului fiind acela de a incheia tranzactia cat mai rapid pentru a intra in posesia comisionului.

Romanii nu stiu ce servicii ar trebui sa ofere agentiile imobiliare

S-a ajuns astfel, conform studiului, ca 75% dintre romani sa creada ca intermedierea este cea mai buna modalitate de a colabora cu un agent imobiliar, fiind, de fapt, singura modalitate pe care o cunosc.

"Romanii au, in mod gresit, convingerea ca in cazul intermedierii agentul imobiliar reprezinta ambele parti. De fapt, in procesul de intermediere singurele interese pe care agentul imobiliar le apara in prezent sunt ale sale. Pentru a face o paralela, este ca si cum intr-un proces ai fi reprezentat de un procuror, nu de avocat", a declarat in comunicat Catalin Scripcaru, presedintele Century 21 Romania.

Studiul a mai relevat ca, o data ce le-a fost explicat procesul de reprezentare (caz in care agentul imobilar reprezinta doar una dintre partile implicate in tranzactie), unul din 4 romani a afirmat ca isi doreste sa beneficieze de acest serviciu.

Rezultatele studiului, conform carora peste jumatate dintre romani nu lucreaza cu agentii imobiliare, reprezinta o adevarata oportunitate pentru agentiile imobiliare care ofera servicii de calitate, potrivit Century 21. Acest aspect este confirmat si de fragmentarea pietei imobiliare, per total: 2 din 3 romani nu pot sa numeasca o agentie imobiliara.

"Daca in perioada de dezvoltare economica serviciile unui agent imobiliar nu puteau face diferenta, pentru ca tranzactiile se incheiau mult mai usor, in contextul actual situatia este diametral opusa. Acest studiu ne arata ca asteptarile consumatorilor de servicii imobiliare au crescut, iar motivul pentru care nu apeleaza la agenti este ca nu cred in valoarea adaugata pe care acestia o pot oferi. Astfel, este un moment oportun de dezvoltare a companiilor imobiliare care ofera servicii de consultanta in adevaratul sens al cuvantului", a adaugat Scripcaru.

Century 21 Real Estate, francizor mondial din domeniul imobiliar, asigura servicii de pregatire profesionala, gestionare, administrare si marketing. Reteaua este alcatuita din 8.000 de agentii imobiliare. In Romania, Century 21 cuprinde sase agentii detinute si operate in mod independent, in Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#agentii imobiliare Romania, #servicii agentii imobiliare , #Agentii imobiliare