Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Retrocedarile provoaca explozii pe piata cladirilor vechi

Retrocedarile provoaca explozii pe piata cladirilor vechi

O parte din casele nationalizate cumparate potrivit Legii 112/1995 vor intra pe piata imobiliara, cel mai devreme incepand de anul viitor. Interesul este crescut, spun reprezentantii pietei imobiliare din principalele orase ale tarii.Multe dintre aceste cladiri sunt valoroase atat prin arhitectura, cat mai ales prin pretul de piata. Chiar daca, oficial, vanzarile nu pot fi inca parafate, proprietarii au inceput deja sa bata palma. Sedii de firma pentru investitorii straini Locuintele din cladirile vechi situate in centrul Bucurestilor, pe artere ca Balcescu, Magheru sau in zonele bune, precum Cotroceni, Primaverii, Kiseleff, Romana sunt cumparate de un anumit segment - cel cu bani multi. "Datorita interesului crescut al pietei, persoanele care au cumparat locuinte pe Legea 112 le vor vinde la preturi mult mai mari", ne-a declarat Artur Silvestri, directorul Institutului de Consultanta Imobiliara SGA Romania. Cele mai multe cereri vin din partea companiilor straine sau romanesti, interesate in amenajarea unui sediu de firma intr-o zona buna a orasului.

Preturile de pornire sunt deja batute in cuie

La Brasov se anunta tranzactii importante, cu cifre de zeci de milioane de euro. Cele mai multe cladiri vechi din centrul orasului de la poalele Tampei au fost cumparate pe Legea 112. Cum in curand se "ridica" interdictia de zece ani, actualii proprietari vor avea liber la vanzari. Mircea Sevaciuc, presedintele filialei Brasov a Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare (UNIM), ne-a declarat ca o asemenea cladire care ar putea intra pe piata este sediul Parchetului de pe langa Judecatoria Brasov, situat vizavi de Teatrul Dramatic. "Am fost contactat de unul dintre proprietari, care ne-a solicitat o evaluare a cladirii", spune Sevaciuc. Cladirea, avand o suprafata de 480 mp, a fost evaluata la suma de 1,5 milioane de euro - pret de pornire.

In Brasov exista aproximativ 4.000 de locuinte cumparate pe Legea 112, potrivit datelor comunicate de catre UNIM Brasov.

Si la Constanta, asemenea cladiri sunt situate in zona orasului vechi. Ioan Ududec, presedintele filialei Constanta UNIM, ne-a declarat ca exista persoane care au cumparat locuinte in baza acestei legi si care au incercat sa le vanda inaintea implinirii termenului de zece ani, fara a incheia contracte oficiale. "Pretul cerut de vanzator in aceste conditii este cu aproximativ 25-30% mai mic", spune Ududec.

In vestul tarii, cererea e din ce in ce mai mare

Timisoara, al patrulea oras al tarii, are un centru istoric pe masura, cu cladiri frumoase cu o arhitectura deosebita. Anca Vlad, directorul companiei Imo Serv Grup, ne-a declarat ca cererea de asemenea imobile este foarte mare, astfel ca, in momentul in care actualii proprietari vor incepe sa vanda, va fi o adevarata "explozie" pe piata imobiliara. "Italienii si englezii sunt interesati in special sa achizitioneze cladiri vechi", spune Anca Vlad. Metrul patrat construit al unei cladiri vechi, nerenovate, pleaca de la aproximativ 1.000 euro pe piata timisoreana. Valoarea constructiei creste ulterior in functie de suma investita in renovare si consolidare.

Simona SIMIONESCU

Adevarul

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 890 ori