Reprezentantii ARAI vor o lege europeana a sectorului imobiliar

Vineri, 25 Mai 2007, ora 15:16
930 citiri

Asociatia Romana a Agentiilor Imobiliare (ARAI) doreste o lege europeana a sectorului imobiliar in vederea liberalizarii accesului agentilor pe oricare piata nationala, a declarat vineri vicepresedinte ARAI, Cristian Popescu-Ialomita.

"Standardizarea activitatii imobiliare este o necesitate la nivel european, recunoscuta de Parlamentul European si va asigura pe plan general o mai mare eficienta a tranzactiilor internationale si o protectie sporita a consumatorilor. in tara noastra, in mod special, va contribui la ridicarea nivelului calitatii prestatiei agentilor imobiliari si la reglementarea pietei imobiliare", a spus Popescu-Ialomita care este si vicepresedintele Confederatiei Europene Imobiliare (CEI).

Pentru Romania, standardizarea activitatii imobiliare constituie un prim pas in vederea asigurarii unei reglementari complete a pietei isi asigurarea bazei legale si tehnice pentru eventuala realizare a unei Legi a activitatii imobiliare. in acest sens, ARAI va actiona pentru recunoasterea imediata a standardului ca o norma legala obligatorie pentru practicarea activitatii de agent imobiliar, a adaugat vicepresedintele ARAI.

"Standardul european va fi prima reglementare comuna in domeniul imobiliar a tarilor europene, dupa esecul incercarilor de a se implementa o Lege Europeana a Imobiliarului, din cauza diversitatii prea mari a caracteristicilor pietelor nationale", au explicat reprezentantii agentiilor imobiliare.

Procesul de standardizare a activitatii imobiliare se desfasoara in prezent atat la nivel national, initiat de ARAI prin Asociatia de Standardizare Romana, cat si la nivelul UE, initiat de CEI (Confederation Europeene de L'Imobillier), prin CEN (European Committee for Standardisation). Pe ambele planuri, aceasta activitate a inceput in 2005 si se va incheia la sfarsitul anului 2007 sau la inceputul anului 2008. Evolutia realizarii standardului romanesc se face in paralel cu realizarea celui european, care va fi adaptat la conditiile fiecarei piete nationale.

In paralel, ARAI a finalizat a doua editie dintr-o serie de cursuri pentru obtinerea celei mai prestigioase calificari din domeniul imobiliar international - Certified International Property Specailaist (CIPS), la care au luat parte 28 de cursanti, reprezentanti ai 22 de agentii imobiliare din cadrul asociatiei.

"Detinerea calificarii CIPS reprezinta accesul intr-un adevarat club de elita. Pe langa accesul la informatii despre aproape 100 de piete imobiliare, detinatorii calificarii CIPS din Romania au posibilitatea de a face parte dintr-o retea internationala de profesionisti, care se ghideaza dupa aceleasi reguli si valori dobandite in perioada cursurilor de pregatire", a afirmat presedinte ARAI, Ruxandra Cleciu.

<b>Bloombiz</b>

(Sursa: <a href=http://www.newsin.ro/ target=_blank>NewsIn</a>)