Masuri de protectie a consumatorului si pentru cei care cumpara imobile

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 11:38
1676 citiri
Masuri de protectie a consumatorului si pentru cei care cumpara imobile

Agentii imobiliari au obligatia de a prezenta consumatorilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, a decis, miercuri, Guvernul prin aprobarea unei ordonante de urgenta pentru modificarea si completarea unor acte normative privind protectia consumatorilor.

Potrivit noilor reglementari, agentii imobiliari trebuie sa informeze clientul despre sursele de zgomot, umezeala, poluare, miros, pericolul de inundatii sau surpari, organizarea in apropiere a unor manifestari populare periodice, istoricul terenului sau al cladirii, posibile dezavantaje ale vecinatatilor, dar si despre preturile practicate in piata, situatia juridica a imobilului, nivelul estimativ al costurilor ce urmeaza sa fie suportate de consumator si nivelul comisionului practicat de agentia imobiliara, se arata intr-un comunicat transmis,astazi, AGERPRES.

De asemenea, agentiile imobiliare nu mai au voie sa perceapa penalitati pentru neefectuarea tranzactiei, din culpa consumatorului, in cuantum mai mare decat valoarea comisionului pe care acesta il datora agentiei in cazul efectuarii tranzactiei.

Nerespectarea dispozitiilor referitoare la obligativitatea agentilor imobiliari de a prezenta consumatorilor, in faza pre-contractuala, toate informatiile esentiale cu privire la imobilul ce urmeaza a fi tranzactionat, se sanctioneaza cu amenda contraventionala de la 3.000 lei la 30.000 lei.

Tot in noua ordonanta se fac precizari si in ceea ce priveste vanzarea produselor alimentare si garantiile asociate acestora.

Astfel, producatorul trebuie sa informeze despre denumirea produsului, denumirea si/sau marca producatorului, cantitatea, termenul de valabilitate/data de minima de durabilitate pentru produsele nealimentare sau data limita de consum pentru produsele alimentare/data durabilitatii minimale stabilite de producator, durata medie de utilizare, principalele caracteristici tehnice si calitative, compozitia, aditivii folositi, modul de utilizare, transport, depozitare, conservare sau pastrare, contraindicatii.

De asemenea, produsele se comercializeaza numai in cadrul termenului de valabilitate si este interzisa modificarea termenelor de valabilitate inscrise pe produs, pe eticheta, pe ambalaj sau in documentele insotitoare.

Consumatorii au dreptul de a pretinde vanzatorilor/prestatorilor de servicii remedierea sau inlocuirea gratuita a produselor si serviciilor obtinute, precum si despagubiri pentru pierderile suferite ca urmare a deficientelor constate in cadrul termenului de garantie sau de valabilitate.

Vanzatorul/prestatorul de servicii suporta toate cheltuieli legate de aceste deficiente, situatie care nu il exonereaza de raspundere pe producator in relatia cu acestia.

Totodata, producatorii trebuie sa opreasca livrarile, respectiv sa retraga de pe piata si/sau de la consumatori produsele care nu indeplinesc caracteristicile prescrise si care ar putea afecta viata, sanatatea, securitatea ori interesul consumatorilor.