Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Locuinte din SUA si vestul Europei sunt cumparate de romani, pentru case de vacanta

Locuinte din SUA si vestul Europei sunt cumparate de romani, pentru case de vacanta

Locuinte din Statele Unite si vestul Europei, in special din Italia si Spania, sunt cumparate de cetateni romani pentru case de vacanta sau resedinte, la preturi duble fata de sumele solicitate in tara pentru imobile similare, numarul unor astfel de tranzactii fiind asteptat sa creasca din acest an.Cele mai multe locuinte cumparate de cetateni romani sunt in Italia, in principal la Roma unde un apartament cu doua camere costa minimum 130.000 euro, iar pretul unei case depaseste 500.000 euro, potrivit directorului general al agentiei SATO Imobiliare, Liviu Ureche.

Comparativ, apartamentele cu doua camere din municipiul Bucuresti sunt vandute, de regula, la preturi pornind de la 60.000 euro, in timp ce casele sunt tranzactionate incepand de la 200.000 euro, in functie de zona si dotari.

Persoanele care efectueaza astfel de achizitii in Italia nu urmaresc sa obtina profit prin inchirierea sau vanzarea ulterioara a imobilului, ci sa le utilizeze drept locuinta.

"Inca nu putem vorbi despre achizitionari de imobile efectuate de romani cu scopul obtinerii unor castiguri, deoarece preturile pe pietele occidentale sunt ridicate si stabile in timp, iar aceste tranzactii nu ofera venituri rapide", a declarat Liviu Ureche.

El a aratat ca in Italia suma investita pentru achizitionarea unei locuinte poate fi recuperata prin inchiriere intr-o perioada de 25-30 ani, in timp ce in Romania acest interval nu depaseste 15-20 ani.

O alta tara in care cetatenii romani au achizitionat vile si apartamente pentru perioada de vacanta este Spania, unde preturile pentru metrul patrat construit variaza intre 2.000 - 2.500 euro, aproape duble fata de sumele percepute in Romania.

"Locuintele sunt cumparate in Spania doar pentru a fi folosite drept case de vacanta, iar spatiile sunt inchiriate numai pe perioada in care proprietarii lipsesc", a afirmat directorul de vanzari al agentiei imobiliare Terracan Real Estate, Florin Colceru.

Alti romani s-au orientat spre statul Florida, de pe coasta americana a Atlanticului, unde pretul mediu de vanzare a apartamentelor este de 600.000 dolari (aproximativ 450.000 euro), iar casele sunt tranzactionate la o medie de 450.000 dolari (circa 350.000 euro).

"Pretul mediu al apartamentelor este mai mare decat valoarea de achizitie a caselor, deoarece blocurile sunt amplasate mai aproape de ocean, criteriu esential pe aceasta piata", a afirmat directorul executiv al agentiei imobiliare Florida Investment and Marketing, Mihaela Butnaru.

Persoanele care au achizitionat pana in prezent astfel de imobile in vestul Europei si Statele Unite sunt, in general, oameni de afaceri cu venituri peste medie. Expertii imobiliari apreciaza insa ca incepand cu 2007, odata cu aderarea Romaniei la UE si, implicit, simplificarea procedurilor birocratice de achizitie a unui imobil in strainatate, numarul unor astfel de tranzactii va creste, si prin includerea in categoria cumparatorilor a romanilor care lucreaza in alte tari in diferite domenii.

Bloombiz
(Sursa: Mediafax)

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 1139 ori