Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Licitatiile AVAS sunt prilej de chilipiruri

Licitatiile AVAS sunt prilej de chilipiruri
Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) a incasat, in primul semestru al acestui an, creante in valoare de 245,7 milioane de lei (aproximativ 70 milioane de euro), a declarat, ieri, presedintele institutiei, Razvan Orasanu.In topul celor mai substantiale recuperari se inscriu, pentru perioada mentionata, licitatia pentru vanzarea activelor SC Baneasa SA (cu un pret de adjudecare de 10,39 milioane de dolari), licitatia pentru activele SC Pobac SA (cu incasari de 7,78 milioane de dolari) si cea pentru activele Fortus Iasi SA (cu 6,25 milioane de dolari).
Terenuri cumparate la jumatate de pret
Din nou, licitatiile AVAS au fost prilej de chilipiruri. De exemplu, pentru recuperarea datoriei Baneasa SA, institutia a scos la licitatie trei active, printre care si un teren in suprafata de 5.320 mp, situat in Voluntari, pe strada Erou Iancu Nicolae. Societatea castigatoare, Gamma Unu SRL, a platit pentru terenul in cauza 2,69 milioane RON. "Un metru patrat in Voluntari, dotat cu toate facilitatile, ajunge la aproximativ 300 euro/mp", spune Sandu Stanculescu, reprezentant al Uniunii Nationale a Agentiilor Imobiliare. Astfel, la un calcul simplu, reiese ca cei peste 5.000 mp ar fi valorat cel putin 5,6 milioane RON. si Nova Estate SRL si-a adjudecat, pentru 7,89 milioane RON, o hala (P+1) cu o suprafata construita de 2.475 mp si un teren de 7.117 mp, situate, de asemenea, in Voluntari, in conditiile in care numai terenul ar fi valorat, la pretul zonei, 7,5 milioane RON.
Tot in contul IPRS Baneasa au fost vandute, pentru 8,48 milioane RON, o hala cu o suprafata construita de 1.420 mp si un teren in suprafata de 2.692 mp, situate in Bucuresti. In cazul Fortus, s-a vandut un teren in suprafata totala de 40.827 mp, partial ocupat de cladiri, situat in Iasi, pe bulevardul Poitiers, la pretul de 14,73 milioane RON. "Pretul zonei poate ajunge si la 150 euro/mp, insa, fiind vorba de o suprafata mare, luam ca reper 70 euro/mp", ne-a explicat Diana Cibotar, reprezentant al agentiei iesene Velis Imobiliare.

Privatizarile lui Musetescu, verificate de Orasanu
Departamentul de Control al AVAS verifica actele de privatizare semnate de fosta Autoritate pentru Privatizare, condusa de Ovidiu Musetescu, in conditiile in care exista multe cazuri de privatizari sau executari silite aprobate in preajma sarbatorilor de iarna, a declarat, ieri, presedintele AVAS, Razvan Orasanu. "Am constatat, citind hartii din trecut, inclusiv stenograme ale APAPS, ca era o activitate furibunda in aceasta institutie, incepand cu 25 decembrie si pana undeva prin 10 ianuarie, pentru privatizare", a spus Orasanu. El a dat ca exemple contactele de privatizare ale GES Scaieni si FEPA Barlad, incheiate la sfarsitul anului 2004. In cel de-al doilea caz, privatizarea a fost semnata la 28 decembrie 2004, "exact ziua in care Cabinetul Tariceanu era investit, cand era deja trecut turul al doilea al alegerilor si se pierduse puterea", a explicat Orasanu.

Raluca Bara
Adevarul


Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1048 ori